30.6.13

Palmiers sa žutim šećerom i cimetom

Obožavala sam ove kolačiće kad sam bila mala, kod nas su čak postojali u fabričkoj proizvodnji, mislim da ih nema više, nisam ih dugo videla. Slučajno sam naletela na recept pre par dana i oduševila se kad sam videla sliku, podsetili su me na detinjstvo, ali se nisam mnogo nadala, po izgledu kolača stekla sam utisak da je izrada bas komplikovana, ipak su TOLIKO lepi. I onda sam pročitala recept. Razviješ testo, pošećeris, urolaš, iseckaš i ćao, gotovo, odoše na pečenje.
E onda sam bila ubeđena da nešto toliko jednostavno, nikako ne može da ima ukus kao ono kupovno. I onda sam ih ispekla, i počela da ih spremam za slikanje, i dok sam ih nameštala pojela sam ceo pleh.Sama. Preukusni su, fini, delikatni, elegantni i imaju ukus detinjstva.

28.6.13

Challah - praznični jevrejski hleb

Pečenje hleba je potpuno otkriće za mene. To je uvek bila neka mistična kombinacija umetnosti i nauke kojom su stručno vladale samo naše bake. I bila sam spremna da to tako ostane. Dok nisam naišla na ovaj hleb. Jednom prilikom sam prisustvovala svečanoj večeri sa grupom Izraelaca gde su oni služili svoju hranu i ovaj hleb me je potpuno oborio sa nogu. Morala sam ponovo da ga probam. Obzirom da jevrejskih pekara u Beogradu nema, jedini izbor mi je bio - da ga napravim. Udahnula sam duboko, zasukala rukave i nadala se najboljem. I rodilo se njegovo veličanstvo - challah.

27.6.13

Domaće tortilje

Nikad do sad nisam imala priliku da probam domaće tortilje, nisam se čak ni usuđivala da pomislim da ih sama napravim, nekako sam bila ubeđena da je apsolutno prekomplikovano. Ali sam ipak iz radoznalosti potrazila recept i ostala zapanjena kad sam ga našla. 4 sastojka, 10 minuta pripreme i 10 minuta pečenja. Dobro, i malo čekanja između, ali to se ne računa. Kao palačinke. Ma lakše.

25.6.13

Napoleoni (mille feuille)

Nedavno sam napravila poslastičarski krem koji me je potpuno oborio s nogu i od tad inspirisao na mnoge recepte. To je ona zuta divota koja se nalazi u mnogim danskim pecivima, koja podseća na najfiniji puding od valine. Definitivno moj najomiljeniji krem. Evo jednog od kolačića koji je nastao inspirisan tim kremom.
Moja verzija Napoleona ili mille feuille, što na francuskom znači hiljadu listova i odnosi se na hiljade slojeva koje u sebi ima lisnato testo. Pa da počnemo:

Najbolji cookies na svetu

Otkako sam u Americi probala cookies veličine moje glave koji su bili tako savrseno krckavi spolja, a kremasti i žvakasti iznutra, u potrazi sam za receptom...i evo ga! Jednostavan keks koji će vas oboriti sa nogu, obećavam :)

24.6.13

Cake Pops


Everything tastes better on a stick... Ja u to verujem :) a divni kolačići koji su već sami po sebi preukusni, na stapicu dobijaju potpuno novu dimenziju, postaju i zabavni.

Nisam sama sebi verovala da ću umeti ovo da napravim, da će se održati na stapicu, pre nego što sam ih napravila, pročitala sam mnoge horor price o raznoraznim kulinarskim katastrofama koje su se desile vezane za ove kolače, tako da sam odlucila da napravim prostu varijantu, koja ne zahteva puno vremena, čisto ako ne uspeju da ne bude preveliki bedak. Ali...sve je proslo apsolutno savršeno, zato navalite.
Savršeni za dečje rođendane i unesu dašak svežeg vazduha u svako okupljanje :)

Sastojci:

  •  300gr čokoladnog keksa sa kremom (ja sam koristila Toto)
  •  1 kašika nutele
  •  1 kesica slanih pereca
  •  1 šaka kikirikija (ja sam koristila blanširani)
  • Glazura

  •  100 gr čokolade za kuvanje
  •  3-4 kasike putera

Izblendirajte keks, kašiku nutele, šaku kikirikija i šaku slanih pereca u blenderu dok se ne napravi masa koja može da se oblikuje.
Nakvasite ruke (pomaže pri pravljenju loptica) i počnite sa blikovanjem loptica. Zatim ih odložite na  par minuta u frizider da se stegnu.
Štapice prvo umocite u čokoladu, pa staviti u kuglicu. Na ovaj na;in se osiguravamo da kuglica neće pasti sa štapića. Nakon ovog koraka opet odložite na par minuta u frižider. 
Za to vreme pripremamo čokoladu. Čokolada je jako osetljiva, vrlo lako pregori, zato je za glazuru najbezbednije koristiti sledeći postupak: otopimo puter, skinemo posudu sa vatre i tu dodamo izlomljenu čokoladu, koja će se vremenom potpuno otopiti. Budite strpljivi :)
Izvadite kuglice iz frižidera i prelivajte sa čokoladom i posipajte perecama. Vratite u fri\ider da se glazura stvrdne i oboriti goste s nogu.

Prijatno <3