31.7.13

Sorbet od bosiljka, limete i krastavca

Kad sam bila mala obožavala sam da gledam Džejmi Olivera, njegove emisije su nam bile omiljena vikend razonoda i čak i tad sam vrlo često isprobavala njegove specijalitete. I sve je bilo apsolutno preukusno...Dok na red nije dosao sladoled od bosiljka i limete. Ponosno sam pozvala drugarice na sladoled i one su se posle jedne kašičice namrštile i odgurnule činije od sebe. Ok kapiram, bosiljak nije baš san svake mlade osobe, možda je kombinacija bila malo ispred vremena, a i bilo je malo jače i previše slatko. Ja obožavam bosiljak i davim se u njemu i morala sam nekako da napravim da ovo funkcioniše. I onda sam se setila - krastavac. Izblendirala sam ceo oljušten krastavac i dodala i bilo je sa - vr- še -no. Najbolje od svega je što unutra ima toliko zeleniša, da imati utisak da jedete nešto baš zdravo :)

U svojoj redovnoj šetnji Kalenićem sam naišla na jednog deku koji prodaje OGROMNE bukete bosiljka za 50 din. I zabava je mogla da počne.

29.7.13

Fensi bećarac sa belim vinom i poširanim jajetom

Jutro je i gladna sam. Imam paradajz, papriku, luk i jaja. Malo propržim sve to na maslinovom ulju, posolim, pobiberim, mmmm divan ukus, al kad je bal nek je bal, dodam i malo belog vina, nema veze što je 8 ujutru. Savršeno. I onda shvatim - pa ja sam napravila bećarac! Ali fali jaje. Trenutno sam u fazi blage opsesije poširanim jajima. Posle milion pokušaja i dalje nisam dobila baš savršeno, tako da evo još jedne prilike za vežbanje...Naravno, kao za baksuz, ni ovaj put nije baš uspelo, ali je i dalje ukusno - sveže je i domaće. Ukrasim sve to sa par listića bosiljka i častila sam sebe lepim i bogatim doručkom:)


 

27.7.13

Lassi od dinje

Sve je počelo sa jednom prevelikom dinjom koju sam se plašila da načnem jer je bilo pitanje da li ću je ikad dokrajčiti. Ipak sam ipak bila hrabra, ali sam stala negde na polovini. Ne volim da držim voće i povrće u frižideru, a još manje volim da ga bacam, stoga je nešto moralo da se preduzme. Tako je nastao ovaj divni napitak koji me je potpuno oduševio.


Lassi potiče iz Pandžaba u severnoj Indiji i nastao je oko 1000 godina p.n.e. Prvi milkshake ikad :) Osnova mu je jogurt koji se kombinuje sa začinima i voćem i povrćem. Lassi se između ostalog koristi i u Ayurvedi (tradicionalni indijski sistem zaštite zdravlja) kao lek.

Uživajte bez griže savesti u ovom zdravom i preukusnom napitku.


24.7.13

Tart sa kradenim dženerikama

Ništa ne volim više od voća koje sama uberem sa drveta, a još ako je u pitanju tuđe drvo i sitna krađa, to mi je najslađe. Dobro, ovo drvo nije baš bilo tuđe, više ničije, ali je slast podjednako velika. Bila sam kod drugarice u Umci i šetale smo pored reke kad sam videla, okruženo raznoraznim šibljem, divno drvo đženerike puno velikih žutih plodova koji su svojom težinom vukli grane sve do zemlje. Morala sam da uberem koju. Dok sam prišla drvetu ožarile su me silne koprive, noge su mi bile potpuno crvene, izujedali su me komarci, ali je vredelo. Napunila sam majcu šljivama, veći deo pojela odmah, a deo je preživeo i evo ga u formi improvizovanog tarta :)


23.7.13

Nana u crnoj čokoladi

Po meni je ovaj recept potpuno revolucionaran. Zahteva 5 minuta vašeg vremena, a dobijete fasntastično suptilan desert, elegantan način da završite dinner party, sopstvene After eight čokoladice i originalan toping za sladoled. Divno.


22.7.13

Red velvet cupcakes sa kremom od vanile i crvenog bibera


Posle nekoliko osrednjih avantura sa ovim mafinima naišla sam na recept jedne drage dame na Coolinarici koji me je skroz raspametio. U međuvremenu sam malo vežbala, eksperimentisala i okuražila se i napravila par izmena. Kao rezultat sam dobila - čistu perfekciju, toliko sočan, mekan, vazdušast mafin koji toliko lepo ide uz kiselkast i gust toping od krem sira i sve to osveženo sa malo crvenog bibera. Ma mljac! Ide mi voda na usta dok ovo pišem. Zato zasučite rukave i mikser u ruke, vredi!

18.7.13

Cheesecake - kolač od sira

Ja sam se upravo preselila u novi stan, drugarici se bližio rođendan i dogovorile smo se da ga slavi kod mene. Kao deo poklona je trebalo da je obskrbim slatkišima za slavlje, uključujući i tortu, a obzirom da se nisam baš sprijateljila sa novom rernom odlučile smo se za nešto što se ne peče - čizkejk.


15.7.13

Mohito od lubenice u kori od limete

Izgleda kao lubenica, ima ukus kao lubenica, ali nije lubenica  :)
Čuveni američki shotovi od želea, ali na prefinjen način.
Koliko god da ih napravite za žurku, neće biti dovoljno, tražiće se jedan više, govorim iz iskustva:)

10.7.13

Savršeni krompirići iz rerne

Uskoro će mi rođendan i uveliko razmišljam šta bi moglo da bude posluženje. Nisam neki ljubitelj čipseva, kikirikija i ostalih fabričkih đakonija, a opet pitice i kiflice su mi nekako previše old school.U potrazi za inovativnom grickalicom naišla sam na ove krompiriće, napravila sam ih onako usput, a ispali su toliko dobri da smo drugarica i ja slistile pola kg krompira u roku od 15 minuta. -i to sve uporno vičući kako uopšte nismo gladne. Najbolje od svega, još su bolji kad se ohlade. Ispečete ih, izručite u činiju, pored njih stavite umake i vaši gosti su našli zanimaciju. Najbolje od svega je što je ovo bezgrešna verzija pomfrita. Dobro skoro bezgrešna, ali se peče u rerni i to sa sasvim malo maslinovog ulja. 

9.7.13

Lišće od cvekle sa poširanim jajetom

U moje posedstvo je došao pregršt mladog povrća iz bašte jedne bake koja sve to i dalje uzgaja na starinski način. Najviše me je zaintrigirala mlada cvekla koja je i dalje imala lišće i ja sam poželela nekako da ga iskoristim. Saznala sam da je ne samo jestivo, već i prepuno vitamina i minerala, super zdravo i jaaako ukusno. I da mi treba 5 minuta da ga spremim, a 2 da ga pojedem :)


8.7.13

Tarte Tatin od breskvica i kajsija

Kažu da je ovaj tart, kao i mnoge bezobrazno dobre stvari nastao sasvim slučajno. Priča se dešava u Francuskoj krajem 19og veka u hotelu Tatin. Jedna od dve sestre koje su vodile hotel je taj dan kuvala za goste i bila je preumorna, toliko umorna da je zaboravila na jabuke koje su se krčkale u puteru i šećeru za klasičnu pitu od jabuka i to je potrajalo sve dok nije osetila miris šećera koji gori. Kako bi skratila vreme pečenja samo je prebacila testo preko jabuka i ubacila celu posudu u rernu. I tako je nastala istorija.


7.7.13

Karamele sa morskom solju

 Divne, slasne, domaće karamele... jedna od najukusnijih stvari koje sam ikad probala.


Već neko vreme sam merkala karamele koje sam našla na jednom blogu, ali je recept zahtevao korišćenje termometra za kuvanje koji nemam. Ali sam ih jako želela. Ali nisam imala termometar. Čak sam i pisala vlasnici bloga. Ali je ona insistirala da mi treba termometar...Amerikanka. Tu se ja kao pokolebam, al sam svakodnevno obilazila sliku tih karamela. I tako jednog dana naiđem na domaću slatku pavlaku sa 40% mlečne mlasti. Ne biljnu, pravu. Retkost. I tu je odluka pala, kud puklo da puklo. I ispale su savršene.

4.7.13

Čokoladni greh

Devil's food (đavolja hrana), najraskošnija smesa za torte i kapkejkove koju sam ja probala, ima ukus greha, jer mora da je zabranjeno da je nešto bude tooooliko dobro. Dobio je ime po svojoj tamnoj boji i bogatstvu ukusa.Traže maaalkice više vremena nego obično, ali ćete za to biti nagrađeni. Soda bikarbona u testu naglašava tamnu boju kakaa i čini ih još upečatljivijim. Pritom su jako postojani, mogu da stoje i do 3 dana u frižideru bez većih promena u teksturi i ukusu. Nisu onako vazdušasti i prozračni kao klasični mafini već imaju gustu teksturu bogatog krema. A preliv, čokoladni ganaš od crne čokolade...čista poezija. Ukoliko tražite zvezdu za vašu žurku, ovo je pun pogodak, plene kako na pogled tako i na ukus. 

Jednostavni ukrasi od šećera

Ovo je toliko jednostavno i brzo i toliko efektno. Ja ne prestajem da se iznenađujem koliko se zapravo lako prave neke stvari koje deluju toliko prefinjeno i komplikovano. Ovo zahteva ukupno 10 minuta vašeg vremena.

3.7.13

Spontani čizkejk na brzaka

Pravila sam veliki čizkejk drugarici za rođendan i ostalo mi je nesto krem sira i slatka pavlake pa sam odlučila da iskoristim to. Nije mi bilo do neke velike petljancije, jer sam pre toga imala mini apokalipsu sa spomenutom tortom. I tako su nastali ovi preslatki zalogajčići koji su bili apsolutni hit.

Umutila sam pavlaku, dodala sir i sok pola limuna, malo sećera i dobila super krem sa aromom limuna. Nije mi se bas mesilo testo za osnovu pa sam kupila one gotove osnove na Kaleniću, skoro su neutralne, tako da sam u same korpice dodala malo meda, naređala nesto borovnica, prekrila kremom i stavila malinicu na vrh. I eto, slatke male tortice za ukupno 15 minuta. Divno.