29.10.13

Potaž od bundeve i jabuke / Pumpkin and apple potage

Please scroll down for the recipe in English

Ja ne bi bila ja da ne dodam nešto u nešto. Ne da đavo mira. Ma ne bi ja, nego stajale mi one baka Dušine
jabuke, greota, a i mislim da sam možda nekad negde videla da se jabuke stavljaju u supu..ma mora da jesam. Sve u svemu ispalo je super, jabuke daju blagu reskost i kiselkastost i malo drugačiji šmek bundevi. A definitivno kul način da kamuflirate jabuku za klince. Ako uopšte hoće da jedu supu. I to od bundeve. Dakle, lupam :)

24.10.13

Tarte Tatin sa jabukama i crnim biberom / Apple tarte Tatin with black pepper

Please scrool down for the recipe in English


Znate onu baku koju sam spominjala kod putera od lešnika? E pa poslednji put sam od nje dobila džakče jabuka. Divne, domaće, isčukane, nepravilne, neprskane jabuke. I tako sam morala da se bacim na posao i smislim neke kul načine da ih iskoristim. Kad sam krenula da karamelizujem jabuke, prvo sam posegnula za cimetom..klasika jabuke i cimet. Al sam se zaustavila i odlučila da uradim nešto drugačije. Umesto cimeta stavila sam vanilu i crni biber. Biber dodaje pozadinsku ljutkastu notu i daje ovoj piti drskost i stav. Oduševljena sam:)


23.10.13

Tajlandske palačinke sa bananom i slatkim mlekom / Thai banana and sweet milk roti

Please scroll down for the recipe in English

Pre par godina sam bila na Tajlandu. To je bilo moje prvo veliko samostalno putovanje. Nisam znala šta znači menjanje vremenske zone, jet lag i koliko to teško može da padne. Nisam znala ni koliko su bitni ljudi sa kojima se upuštaš u ovako velike avanture. Ovo je jedna fantastična zemlja, ali je ovaj put za mene predstavljao neku vrstu odrastanja i utoliko mi nije baš u potpunosti lepo legao. Trebalo mi je dosta da se adaptiram. Ali ono čiju divotu nisam mogla da poreknem i što me je na momente teralo da se osećam kao da sam u raju jeste njihova hrana. To ustvari nije samo njihova hrana, nego sva ta hrana koja tamo, na svakom ćošku, može da se nađe. Fuzija raznoraznih svetskih kuhinja, na kolicima, tu na ulici, po ceni po koja je ludački niska. Na Tajlandu niko ne kuva, ulična hrana je toliko bogata i jeftina da se više iusplati jesti ono što vam je neko drugi skuvao. Tu ima svežeg voća, buba, skakavaca, različitih varijanti rezanaca, sveže ribe i morskih plodova, čudnih delova životinja, slatkisa.. ma svega.

16.10.13

15.10.13

Tolstolobik sa toplom salatom od boranije i gost na blogu

Kad sam videla ovomesečnu temu za blogersku igricu Ajme koliko nas je, instant sam se smorila. Zadatak  je bila riba. Ja je obožavam, nemojte pogrešno da me shvatite, ali jednostavno ne umem da rukujem sa njom, a iskreno nisam se baš ni previše trudila. Imam par recepata na holdu, al nekako im još nije došlo vreme. I tako se ja oprostim sa učestvovanjem i odlučim da čekam sledeći mesec.
I onda mi se javi tata sa informacijom da je kupio divnog tolstolobika i da, nema nikakvih problema, evo on će to da napravi:) jej, vraćamo se u igru i imam šta da pošaljem našoj domaćici Ivani, sa bloga So i Biber.

Ovo je njegov recept i njegovih ruku delo, ja sam samo začinila salatu i slikala:)


10.10.13

Shakshuka

Please scroll down for the recipe in English

Nisam neki fan doručka u klasičnom smislu te reči. Ne volim sendviče, kifle, korflekse, muslije, radije ću neki pasulj, podvarak, varivo... Oduševila sam se kad sam otišla u Kinu i shvatila da oni kuvanu hranu služe za doručak, skontala sam da nisam baš toliko uvrnuta. A onda su me i Izraelci obradovali sa ovom varijantom. Kao bećarac, ali malo bolje:) Ovaj recept sam dobila od jedne drage, drage Izraelke. Vrlo je jednostavan i potpuno autentičan.


1.10.13

Puter od lešnika

Da li volite kikiriki puter? Ja ga obožavam. Naročito otkako sam ga probala u Africi. Da li ste znali da oni svoj kikiriki puter zaslađuju? To mu da potpuno drugačiji šmek i tu sam se konačno i definitivno zaljubila u njega. Ovaj puter od lešnika je kao fensi, elegantna i suptilna verzija kikiriki putera. Kao kikiriki puter koga su roditelji poslali na školovanje u inostranstvo, koji se oblači u Parizu i Milanu i letuje na Kubi i Havajima.
'Leba, džema, putera nikad nije bilo ukusnije i prefinjenije.