16.12.13

Pečeni kolutići od lignji / Baked calamari rings

Please scroll down for the recipe in English

Ma koliko obožavam ribu i plodove mora baaaaš se teško odlučujem da ih spremam. To svo čišćenje, prljanje, nered, miris, neoperive ruke... Ali sam imala neko pakovanje lignji koje se vuklo i vuklo, a još bilo i očišćeno i spremno za upotrebu. Bilo je vreme da se izađe iz zone udobnosti. I uopšte nije bilo tako strašno. Bilo je brzo jednostavno i čisto. Mislim da je pečenje u rerni mnogo pojednostavilo stvari i na moje ogromno čudo ukus je bio isti (lažem bio je bolji) kao kod onih restoranskih lignji iz friteze...Minus griža savesti.

 

Ovaj recept je poslužio i kao moja ulaznica za igricu Ajme, koliko nas je. Domaćica je Nataša, a tema igrice susam.

Sastojci: za 2 osobe (kao predjelo)

  • 5 većih lignji očišćenih i bez kraka, ja sam koristila Patagoniku
  • 1 šolja brašna
  • 2 jaja
  • 2 šolje prezli
  • 1 kašika belog luka u granulama (svež bi izgoreo u rerni)
  • so, biber
  • (tostirani mleveni susam)

* ja sam pri sebi imala i mleveni tostirani susam i njega sam ubacila u činiju sa prezlama, dao je baš dobar šmek, možda možete da se poigrate sa celim nepečenim susamom :)

Za sos

  • 1 kisela pavlaka
  • 2 kašike majoneza
  • sok pola limuna
  • 1 čen belog luka ispasiran 
Pripremite tri suda, jedan sa brašnom, jedan sa jajima i jedan sa prezlama u koje ste dodali granule belog luka, malo soli (lignje su već slane) i bibera. Dobro osušite lignje čistom krpom. Isecite ih na kolutove široke pola santimetra i uvaljajte u brašno. Umačite jedan po jedan kolut u ulupana jaja i onda ih prebacite u prezle. Otresite višak prezli i ređajte u pleh obložen papirom za pečenje.
Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite 10 minuta, onda okrenite kolutiće na drugu stranu i pecite još 5 do 10, dok prezle ne postanu zlatno smeđe. Izvadite i poslužite uz sos po izboru. 

Ja sam pomešala kiselu pavlaku, majonez, limunov sok i beli luk i bilo je SA-VR-ŠE-NO.

Prijatno:)

Baked calamari rings

Ingredients: (serves 2)

  • 5 large calamaris, cleaned
  • 1 cup of flour
  • 2 eggs
  • 2 cups of bread crumbs
  • 1 tbsp of granulated garlic
  • salt, pepper
* I happened to have some powdered toasted sesame seads, and I added a bit of that to the bread crumbs and it was yummy.

 For the sauce:

  • 1 cup sour cream
  • juice of half a lemon
  • 2 tbsp of mayo
  • 1 clove of garlic finely chopped

Preheat oven to 400°F. Place parchment paper on a baking sheet Place flour in one bowl, lightly beaten egg in a second, and the bread crubs, granulated garlic, salt and pepper in a third. Place calamari, a few at a time, into the flour mixture, then transfer to second bowl to coat with egg, and finally into the third bowl to coat all surface of the calamari with bread crumbs. Place coated pieces on baking sheet. Repeat until all calamari is coated. Bake 10 minutes; turn pieces over and return to oven for an additional 5 - 10 minutes until bread crubs have turned  golden brown. Serve immediately along a dipping sauce of your choice.

I mued together some sour cream, mayo, lemon juice and garlic and it was pure heaven.

Enjoy:)

5 comments:

  1. Hvala na podeljenom iskustvu. Bas sam se pitala kako ce ispasti kada ih tako umocen pecem, umesto da przim. Iz istih razloga kao i ti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. E pa stvarno je super, baš toplo preporučujem:)

      Delete
  2. Ovo mnogo, ali baš mnogo dobro izgleda! Nisam do sada spremala lignje ni na koji način, i ovo će biti prvi :)

    Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja se mnogo, ali baš mnogo obradujem svakom tvom komentaru:) Meni je isto ovo bilo prvo pripremanje i baš sam zadovoljna. Javi utiske:)

      Delete
  3. Anonymous22/4/15

    what language are you writing? Is it Lithuanian?

    ReplyDelete