9.1.14

Lizalice od meda i đumbira / Honey and ginger lollypops

Please scroll down for the recipe in English

Obožavam kako priroda ima rešenje za svaki naš problem, samo ako joj damo šansu i malo vremena.

Ove lizalice su napravljene sa đumbirom koji je super za stomak, otklanja sve vrste mučnine i meni je u par navrata baš pomogao. Negde sam čula za fantastičnu ideju za lizalice od đumbira za trudnice koje im pomažu sa jutarnjim mučninama. Poželela sam da zamenim šećer sa nečim malo zdravijim i probala sam sa medom. I uspelo je:)

Ovo je takođe super varijanta za dijetalno zaslađivanje. Kombinacija meda i đumbira ubrzava metabolizam i pospešuje gubljenje kilograma. Ok, nije čokoladna torta, ali je slatko i lepo:)




Inspiraciju sam našla ovde.

Sastojci: (za 15ak lizalica)

  • 1 šolja meda
  • 5 kašičica đumbira u prahu  (količina može da varira po ukusu)
Pripremite papir za pečenje i štapiće za lizalice. Ja ih nisam imala pa sam koristila one za ražnjiće kojima sam odlomila špicasti vrh.
Sipajte med u posudu sa duplim dnom (ako nemate može i obična samo morate sporije i pažljivije da zagrevate med kako ne bi igoreo) i zagrevajte ga na srednjoj temperaturi do ključanja. Kada provri smanjite temperaturu i ostavite ga ta ključa nekih 10ak minuta, dok ne dostigne temperaturu od 150 stepeni. Ako nemate termometar za kuvanje, znaćete da je vreme da skinete med sa vatre ako kada ubacite malu količinu meda u čašu sa ledenom vodom med postane lomljiv. Ako i dalje može da se razvlači i oblikuje potrebno je da kuvate još malo. 

Kada dostignete željenu temperaturu sklonite med sa vatre i umešajte đumbir. Lagano prelivajte smesu preko pripremljenih štapića u željenom obliku i onda sačekajte da se lizalice ohlade. Kako bi se manje lepile ja sam ih 'pobrašnila' sa još malo đumbira u prahu. 

Ako vam se ne dopadaju oblici koje ste dobili, jer ipak je ovo vrlo pipav i nepredvidiv proces ako nemate kalupe, dok je smesa još topla uzmite je u ruke i oblikujte u kuglice u koje ćete naknadno staviti štapiće, ili ih jednostavno uvijati ko bombonice. Predlažem da ovo radite koristeći tanke gumene rukavice:)

Honey and ginger lollypops

 

Ingredients: for about 15 lollies 

  • 1 cup honey
  • 5 tspns of powdered ginger
Prepare lollypop sticks on a sheet of parchment paper.

Pour the honey into a double bottom pot and heat it up on medium heat until it begins to boil then lower the heat and let it simmer for about 10 minutes. The goal is to reach the temperature of 300 degrees F or 150 degrees C. If you don't have a candy thermometer you can perform a simple test.

To make sure your honey has reached the right consistency, place a drop or two of honey into a cup of ice water. If the honey turns and stays hard (like a hard candy) then you are good to go. If it is still soft then you need to keep cooking a bit longer. 
When you reach the right temperature take it off of the stove and mix powdered ginger in. Using a spoon pour the mixture onto the lollypop stick in a desired shape and then let them cool. 

You can also just make them into candy drops. In that case you don't need the lollypop sticks, just the pour a tablespoon of the honey-ginger mixture onto the paper let it cool enough to handle and use your palms to make them round shaped.

Enjoy:)

 

 


3 comments:

  1. ovo je genijalno i za želučane tegobe ai i za bolno grlo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slažem se, mislim da ovo uz par kapi limuna mogu da budu domaće septolete za grlo :)

      Delete
  2. Đumbir je čudo, za sve, od imuniteta dodatka jelima, grlobolje, trbobolje i svega ostaloga

    ReplyDelete