23.4.14

Punjena jaja / Deviled eggs

Please scroll down for the recipe in English

Moj pokušaj farbanja jaja se ispostavio kao epic fail. A baš sam bila entuzijastična. Kod kuće se nekako nisam nikad previše primala na te običaje i porodične delatnosti, al sad kad živim sama nekako mi je baš bila gušt da sve to uradim i proslavim svoj prvi samostalni Uskrs. Imala sam velike planove. Kupila sam jaja, pripremila se da pravim sopstveni ukrasni stalak za ista na kome sam odlučila da uradim jedan lep dekupaž. Čak sam skuvala i svoj environmentally friendly lepak od brašna i vode, iseckala salvete, ofarbala kutiju od jaja i pripremila je za ukrašavanje, skuvala jaja...i... počeo je da me boli stomak i na tome se sve završilo. Skuvana jaja su ostala samo skuvana i završila u frižideru.



Kao mala sam imala jednu knjižicu u kojoj se farbalo, seckalo, pisalo, čitalo, kuvalo...da da.. bilo je čak i recepata za dečije žurke, između ostalog tu je bio i ovaj recept. Mislim da je ovo čak jedna od prvih stvari koje sam ikada samostalno napravila, a po ukusu i dalje jedna od omiljenih. 

Posle sam naučila da klasična punjena jaja ne podrazumevaju crni luk, ali ja vas najiskrenije pozivam da probate ovu varijatnu, ukus je fantastičan i nije slučajno ovaj recept ostao sa mnom sve ove godine.



Sastojci:

  • 15 tvrdo kuvanih jaja
  • 1 mala glavica crnog luka
  • 1 puna kašika senfa
  • 1 čaša kisele pavlake (180 ml)
  • so i biber po ukusu
Oljuštite jaja i prepolovite dužinom. Izvadite pažljivo žumanca, kako se ne bi belance raspalo, i prebacite ih u dublju posudu. Dodajte pavlaku i senf i pasirajte sve dok ne dobijete glatku masu. Glavicu crnog luka iseckajte što sitnije i dodajte žumancima pa ga lepo umešajte. Prebacite smesu u špric za dekorisanje i napunite belanca. Ukrasite vrh po želji. Ja sam koristila peruške od mladog luka i alevu papriku.

Prijatno:)

Deviled eggs

Ingredients:

  • 15 hard boiled eggs
  • 1 small sized onion
  • 1 tablespoon of mustard
  • 180 ml sour cream
  • salt and pepper to taste

Peal the eggs and split them lengthwise. Get the egg yolks out carefully, making sure that the egg white doesn't fall apart, and put them in a bowl. Add the sour cream and the mustard and mash it until it becomes smooth. Cut the onion as finely as possible, and mix it into the egg yolk mixture. Using a piping bag or a spoon fill the egg whites. Decorate according to your taste. I cayene pepper and spring onons.

Enjoy:)


3 comments: