9.6.14

Trostruko čokoladni kapkejk sa slanim perecama / Triple chocolate salt pretzel cupcakes


Please scroll down for the recipe in English


Samo ovo imam da kažem : umrla sam i otišla u raj.



Sastojci: za 12 komada

Za mafine

  • 60 gr tamne čokolade
  • 125 gr putera
  • 1/2 šolje kakaa
  • 3/4 šolje glatkog brašna
  • 1/2 šolje šećera
  • 2 jaja
  • 1 kašičica vanilin ekstrakta
  • prstohvat soli 
  • 1 šolja jogurta
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo
Originalni recept za ove mafine možete preuzeti ovde.

Za krem

  • 250 ml slatke pavlake
  • 250 gr tamne čokolade
  • 3 kašike meda 
  • 50 gr putera   
  • slane perece za posipanje

 
 
Predlažem da prvo napravite krem, jer njemu treba par sati u frižideru da se stvrdne.
Zagrejte slatku pavlaku sa medom do ključanja povremeno mešajući. Kada provri skinite sa vatre i dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i puter. Kada se čokolada skroz istopi prebacite u frižider na pola do 2-3 sata, kolko mu bude bilo potrebno da se stegne dovoljno za nanošenje. Predlažem da ne pravite dan unapred jer ako bude stajao previše u frižideru, čokoladni ganaš će se previše stvrdnuti i izgubiti sjaj.
 
Otopite puter na slaboj vatri, sklonite sa šporeta pa dodajte čokoladu izlomljenu na što sitnije delove, ako vas ne mrzi, najbolje izrendanu. Povremeno mešajući sačekajte da se čokolada otopi pa dodajte kakao. U drugoj posudi mikserom umutite jaja, vanilu i šećer dok se ne napravi penasta smesa u kojoj šećer više ne krcka, već se rastopio. Pripremite veću posudu u kojoj ćete praviti testo, pa tu prespite smesu sa čokoladom i lagano dodajte, deo po deo i stalno mešajući smesu sa jajima. U odvojenu posudu prosejte brašno, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo pa naizmenično sipajte deo ove smese i deo jogurta u smesu sa čokoladom dok ih ne istrošite. 
Pripremite pleh za mafine i poređajte u njega papirnate korpice. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Punite korpice smesom tako da je 1/3 ostane prazna. Pecite 20ak minuta. Mafini su gotovi kada kroz centar zabodete čačkalicu i ona izađe čista. Izvadite iz rerne i ostavite da se dobro ohlade.
 
Ukrastite čokoladnim prelivom i pospite drobljenim ili celim perecama i uživajte.
 
Prijatno:)
 

Triple chocolate salt pretzel cupcakes

 

Ingredients (yield 12 cupcakes)

For the muffins:

  • 60 gr of dark chocolate
  • 125 gr of butter
  • 1/2 cup of cocoa powder
  • 3/4 cups of flour
  • 1/2 cup of sugar
  • 2 eggs
  • 1 teaspoon of vanilla extract
  • a pinch of salt
  • 1 cup of yoghurt
  • 1/2 teaspoon of baking soda
  • 1 teaspoon of baking powder

For the cream

  • 250 ml couble cream
  • 250 gr dark chocolate
  • 3 tablespoons honey
  • 50 gr butter
  • salt pretzels for sprinkling
I suggest making the ganache first, because it might take a few hours in the fridge to cool off.
Bring the double cream and honey to boil stirring occasionally. When it boils remove from the heat and add chocolate (best if you grate it or chop it) and butter. When the chocolate melts move the ganache to fridge until it sets ( half an hour to 2-3 hours)

Melt the butter on low heat, remove it from the stove and add grated chocolate. Mixing occasionally wait until the chocolate melts and then add cocoa powder. In another bowl mix the eggs, the vanilla extract and the sugar until frothy and sugar is completely dissolved. Prepare a larger mixing bowl and pour in the chocolate mixture and slowly add the egg mixture stirring constantly. Sift in the flour, salt, baking soda and baking powder and then add the yoghurt.

Prepare the muffin tray and line it with the muffin cups. Heat the oven to 180 degrees Celsius. Fill the cups with the muffin mixture leaving 1/3 empty. Bake for approximately 20 minutes. The muffins are done when you stick a toothpick into the center and it comes out clean. Let them cool completely and top them off with the chocolate ganache and sprinkle with pretzels.

Enjoy :)

2 comments: