12.9.14

Baba ganoush


Please scroll down for the recipe in English 
Deo priče možda znate. Bila je nedelja, probudila sam se sa željom da kuvam - dugo nisam, onako lepo, za blog, ne za preživljavanje. Imam dzakče divnih baš domaćih crvenih lukića. Jedu mi se onion rings. Znam da se inače prave od onog belog crnog luka, verovatno s razlogom, al mi fora da probam. Nemam prezle. Idem u prodavnicu.

Pola sata kasnije, ja sam na pijaci, jedno 20 minuta dalje od prodavnice, punim već petu kesu i krećem kući. Bez prezli naravno. Naiđem na preslatke male bele patlidžančiće. Moram vala i to da uzmem, taman šesta kesa za ravnotežu.



Po dolasku kući bacim se ja u istraživački rad o belim patlidžanima i potencijalnim receptima. Usput naučim da su patlidžani nekad bili samo beli. Zato se i zovu eggplant jer tako beli izgledaju kao jaje koje je niklo iz biljčice. Oduševljenje. Nijedan recept mi se ne dopadne i odlučim da pravim ono što sve vreme hoću - baba ganoush iako nemam sastojke, baš me briga.

Kaže treba tahini, nemam tahini, imam kikiriki puter, baš me briga. Otvorim kikiriki puter - shvatim - nemam kikiriki puter. Uredno olizana prazna tegla stoji u frižideru. I dalje me baš briga.

I na kraju sam se snašla, našla sam susam ispekla i napravila svoj tahini. Cvrc. I dobila super mega giga preukusni namaz koji je toliko nežan i lep i u potpunosti slavi suptilan ukus ovih mladih patlidžančiča :)

Sastojci: (za 4 - 6 osoba)

  • 1 kg patlidžana
  • 2 čena belog luka
  • 5 kašika susama (ili 3 kašike tahinija ili kikiriki putera)
  • maslinovo ulje
  • sok pola limuna
  • so

Ako koristite veliki plavi patližan predlažem da ga isečete na šnite i malo posolite da pusti gorčinu. Posle pola h ga isperite i obrišite čistom krpom. Ako koristite ovako mlad taj korak nije potreban.
Koru patlidžana izbockajte viljuškom i poređajte po plehu prekrivenom papirom za pečenje. Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite 30-40 minuta dok unutrašnjost ne postane skroz mekana. Kada izvadite iz rerne premestite direktno u neki veći sud, ako ste ih pekli cele sada ih presecite na pola da se izloži meso patlidžana i prekrijte providnom folijom. Ostavite ih da se upare 15ak minuta.

Dok se patlidžani pare, iseckajte sitno beli luk pospite kašičicom soli i ivicom noža stiskajte kako bi se napravila pasta.

Zagrejte suv tiganj i sipajte u njega susam i pecite ga na tihoj vatri dok ne počne da pucketa i menja boju. Ubacite susam u blender sa 3-4 kašike maslinovog ulja. Sačekajte da se napravi pasta.
Kašikom izdubite patlidžan i meso prebacite u blender. Dodajte i pastu od belog luka i soli kao i sok pola limuna. Bledirajte dok se na napravi glatka smesa. Probajte i po ukusu dodajte još soli, maslinovog ulja ili limunovog soka.

Jedite uz topao pita ili bilo koji drugi hleb.

Prijatno :)

Predlog za serviranje:
Servirajte u činiji preliveno sa malo maslinovog ulja i ukrašeno grančicom peršuna.


Baba ganoush


Ingredients (4 -6 people)

  • 1 kg eggplants
  • 2 cloves garlic
  • 5 tablespoons sesame seeds ( or 3 tbsp tahini or peanut butter)
  • salt
  • olive oil
  • juice from half a lemon



If you're using big mature eggplants my advice is to cut it in 3-4 slices lenghtwise, rub salt into it and let it sit for half an hour so it would release the bitterness. Wash the salt off after half an hour and dry the eggplants using a clean kitchen towel. 

If you're using baby eggplants this step is not necessary, just pierce the eggplant skin with a fork on several places and put them on a baking tray covered with baking paper. Heat up the oven to 180 degrees Celsius and bake for 30-40 minutes, until it becomes soft. When finished baking, transfer them directly into a dish and cover it with clean film and let them steam for 15 minutes.
In the meantime chop the garlic finely, sprinkle it over with a teaspoon of salt and tilt the knife at a 30-degree angle to the board and drag it over the garlic, scraping it across the surface of the board. Repeat until the paste becomes smooth.

Toast the sesame seeds on a hot pan for a few minutes until it starts making crackling sounds and changing the color. Transfer them while warm into a blender with 3-4 tablespoons of olive oil and blend it into a paste. Skip this step if you're using tahini. Scrape the eggplant flesh from skin and add it into the blender. Also add the garlic and the lemon juice. Blend until smooth. Add salt, olive oil and lemon juice to taste.

Enjoy :)

3 comments:

  1. Diivno! Bele jos nisam videla...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni ja, morala sam da ih uzmem, nekako su mnogo nežnijeg i suptilnijeg ukusa od ovih klasičnih

      Delete
  2. Prvi put ih vidim. Zanimljivo.

    ReplyDelete