4.7.14

Palačinke sa limunom i makom / Lemon poppy seed pancakes

Please scroll down for the recipe in English


Znate one dane kada imate osećaj da je jedan gust crni oblak iznad vaše glave i ma koliko se trudili da ga oterate, kao da dolazi još jedan i još jedan... I ok, pomirite si vi sa tim da stvari taj dan jednostavno nisu ok, ali onda se desi nešto glupo, pa još nešto i tako redom i onda iz tog oblaka krene i da pljušti. Vama direkt na glavu. I onda par trenutaka stojite onako pokunjeni znajući da imate dve opcije: ili da ostanete ispod tog oblaka, da pokisnete do gole kože i potpuno se predate. Ili da napravite svoje lično sunce i oterate oblake. Ovo je moje jučerašnje sunce. Uživajte:)



Sastojci: (za 4 osobe)

  • 2 šolje brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica soda bikarbone
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike sitno iseckane kore limuna
  • 2 šolje jogurta ili mlaćenice
  • 2 jaja
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • 2 kašike limunovog soka
  • 4 kašike istopljenog putera 
  • 2 kašike maka
  • masnoća za prženje
  • med za prelivanje
  • mak za posipanje


Recept preuzet i malo izmenjen sa bloga drage Joy the baker.

Pomešajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so i dodjate korice limuna koje ste prethodno istrljali sa šećerom, tako limunova kora pusti ulja i dobije jaču aromu.

U drugoj posudi pomešajte istopljeni puter, jaja, jogurt, limunov sok i vanilu. To sjedinite pa prespite u mešavinu sa brajnom. Mutite dok se ne sjedini pa dodajte mak i ostavite da odstoji 10ak minuta.

Zagrejte tiganj na srednje jaku temperaturu, podmažite ga neutralnim uljem ili puterom. Sipajte masu u centar tiganja i pustite da se sama razlije. Za palačinke ove veličine bilo je potrebno oko 3 kašike smese. Kada na gornjoj strani počnu da se prave mehurići i masa se osuši prevrnite palačinku i pecite još minut pa je izvadite iz tiganja.

Palačinke možete da održavate toplima u mlakoj  rerni ili ih jednostavno dobro ušuškajte u alu foliju.
Ja sam med za prelivanje grejala med tako što sam teglu stavila u šerpicu sa vodom i zagrejala.
Poslažite palčinke jednu na drugu, dodajte kockicu putera i prelijte toplim medom pa pospite sa po još kojom kašičicom maka jer daje tako neku divnu orašastu aromu, a i zabavno je dok krcka pod zubima.

Prijatno :)

Lemon poppy seed pancakes


This recipe was originally taken and a bit modified from Joy the baker's website. They were teasing me for ages. I substituted buttermilk for yogurt and maple syrup for honey according to what we can find in Serbian markets. Also, I added some extra poppy on top, because who doesn't like an extra crunch. They are fluffy, sunny and sooo comforting. Thank you Joy :)

Ingredients (4 people)

  • 2 tablespoons granulated sugar
  • 2 tablespoons fresh lemon zest
  • 2 cups all-purpose flour
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon salt
  • 2 cups yogurt
  • 2  eggs
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 2 tablespoons fresh lemon juice
  • 4 tablespoons melted butter
  • 2 tablespoons poppy seeds
  • oil/butter for frying
  • honey for serving
  • poppy seeds for sprinkling

Combine the sugar with the lemon zest, give it a rub, so the lemon releases the aroma better. In a big bowl combine the flour, baking soda, baking powder, salt and the zest with sugar. In another bowl whisk together the melted butter, yogurt, lemon juice, eggs and vanilla. Add that to the flour mixture and combine until smooth. Add the poppy seeds. And let the mixture sit until the pan is nice and hot.

Heat up a pancake pan to a medium heat and add a bit of oil of butter, when it warms up add 2-4 tablespoons of pancake mixture depending how big you want them. And then just let them be until the upper side becomes bubbly. Then turn them over and fry for another minute. And it's done. Repeat with the rest of the mixture covering the pancakes with aluminum foil or letting them sit in a warm oven so they remain hot. 

Add a cube of butter on top. a bit of warm honey and sprinkle with poppy for a crunch.
Enjoy:)

4 comments:

  1. Ovo mi jedna od najomiljenijih kombinacija!
    Moram isprobati!

    ReplyDelete