Obožavam ovu seriju, mislim da je jedna on najingenioznije
osmišljenih stvari današnjice. Danas je poslednja epizoda i u to ime
objavljujem i ovaj post.
Skuvajte svoj sopstveni Crystal meth u malo legalnijoj i ukusnijoj varijanti od Walter White-a :)
Iz nekog razloga na slici se ne vide odvojeni kristali, izgledaju kao jedna gomilica, i nikako nisam usela lepo da ih slikam, zato sam od koleginice pozajmila sliku koja malo bolje dočarava šta čete dobiti.
Vodu, šećer i med stavite u šerpu i zagrevajte na srednjoj vatri. E sad ide malo zeznutiji deo, kada proključa nastavite da zagrevate smesu uz mešanje i cilj nam je da dostignemo temperaturu od 150 stepeni. Skinite sa vatre i ubacite aromu i boju. Izlijte na pleh i sačekajte da se spusti na sobnu temperaturu. Kada smesa postane tvrda uzmite čekić za meso ili nož i lomite šećer u komade po želji.
Stavite u prozirne kesice i podelite gostima, svako dobija svoju porciju meth-a kako ne bi bilo svađe i oružanih obračuna:)
Ako nemate termometar za kuvanje, kao što ja nisam imala, to može da bude mali izazov. Ako nedovoljno zagrejete smesu, bombonice će biti lepljive, a ako je pregrejete, promeniće boju i više neće moći da bude plava, stvoriće se kristali i biće trošna. Dok ne dostigne tu temperaturu krčkaće se sigurno bar 10ak minuta i možete da proverite u kojoj je fazi na sledeći način:
Tkom kuvanja ubacite jednu kašičicu smese u činiju veoma hladne vode. Stavite ruku u vou i pokušajte da oblikujete šećer u lopticu i izvadite je iz vode. Oblik i tekstura šećera u tom momentu će vam biti pomoć da približno odredite temperaturu na kojoj je šećer.
Prijatno:)
Skuvajte svoj sopstveni Crystal meth u malo legalnijoj i ukusnijoj varijanti od Walter White-a :)
Iz nekog razloga na slici se ne vide odvojeni kristali, izgledaju kao jedna gomilica, i nikako nisam usela lepo da ih slikam, zato sam od koleginice pozajmila sliku koja malo bolje dočarava šta čete dobiti.
Sastojci:
- 1/2 šolje vode
- 2 šolje šećera
- 3/4 šolje meda
- 2 kašike arome po želji ( treba da bude providna, da ne bi uticala na boju)
- 4-5 kapi plave jestive boje
- Malo neutralnog ulja
Vodu, šećer i med stavite u šerpu i zagrevajte na srednjoj vatri. E sad ide malo zeznutiji deo, kada proključa nastavite da zagrevate smesu uz mešanje i cilj nam je da dostignemo temperaturu od 150 stepeni. Skinite sa vatre i ubacite aromu i boju. Izlijte na pleh i sačekajte da se spusti na sobnu temperaturu. Kada smesa postane tvrda uzmite čekić za meso ili nož i lomite šećer u komade po želji.
Stavite u prozirne kesice i podelite gostima, svako dobija svoju porciju meth-a kako ne bi bilo svađe i oružanih obračuna:)
Ako nemate termometar za kuvanje, kao što ja nisam imala, to može da bude mali izazov. Ako nedovoljno zagrejete smesu, bombonice će biti lepljive, a ako je pregrejete, promeniće boju i više neće moći da bude plava, stvoriće se kristali i biće trošna. Dok ne dostigne tu temperaturu krčkaće se sigurno bar 10ak minuta i možete da proverite u kojoj je fazi na sledeći način:
Tkom kuvanja ubacite jednu kašičicu smese u činiju veoma hladne vode. Stavite ruku u vou i pokušajte da oblikujete šećer u lopticu i izvadite je iz vode. Oblik i tekstura šećera u tom momentu će vam biti pomoć da približno odredite temperaturu na kojoj je šećer.
Ime | Temperatura | Opis | Upotreba |
Končić | 105 -112* C | Sirup kaplje sa kašike i formira končiće u vodi | Slatko i ušećereno voće |
Meka loptica | 112-118* C | Sirup se lako formira u lopticu u hladnoj vodi ali gubi oblik kada se izvadi | Fondan i fudge |
Čvrsta loptica | 118-121* C | Sirup se formira u loptu, ali gubi oblik ako se stisne | Mekane karamele |
Tvrda loptica | 121-130* C | Sirup drži svoj oblik lopte ali je lepljiv | Maršmelou |
Meko lomljivo | 130-143* C | Sirup če formirati čvrste končiće koji će ipak moći da se blago savijaju bez pucanja | Nugat i tvrde karamele |
Tvrdo lomljivo | 148-154* C | Sirup će pući ako pokušate da ga oblikujete | Lizalice |
Karamel | 160-176* C | Šećer je zlatne boje | Praline |
Prijatno:)
No comments:
Post a Comment