Da li se sećate tog filma? Ja sam ga kao klinka obožavala. Očigledno imam blago mazohističku crtu jer bi preplakala veći deo filma i onda ga pustila ispočetka. Čak i tad sam bila fascinirana kuvanjem i obožavala sam što ga ima u filmu i uvek su me kopkali ti zeleni paradajzi. Tada sam mislila da je to neka posebna egzotična vrsta i intenzivno želela da odem u Ameriku samo da bi ih probala. I danas...da, tek danas...se desi klik, ja shvatim da su to zapravo samo manje zreli paradajzi i da ih je pijaca puna u ovom periodu. Kupim par kila i otrčim kući da ih pržim. Čak sam iskopala i originalni recept iz filma:) Jako je neobičan ukus, kao pržena turšija, jer postanu kiselkasti kada se zagreju. Korica je vrlo hrskava, a unutrašnjost bude mekana i sočna. U svakom slučaju vredno isprobavanja i grickanja uz ovaj divan, divan film.
Paradajz operite, osušite i isecite na kolutove široke oko 1 cm. Pomešajte brašno, prezle, palentu i posolite i pobiberite po ukusu. Neka bude malo slanije jer će paradajz razblažiti ukus. Dodajte mleka da dobijete gustu, ali tečnu smesu. Sipajte neutralno ulje u dublji tiganj u visini od par santimetara i dobro ga zagrejte na srednje jakoj vatri.
Umačite kolutove paradajza u smesu za pohovanje i otresite višak pa prebacite na vrelo ulje. Pecite sa obe strane po par minuta, dok poh dobro ne porumeni, onda ih ocedite od ulja iznad tiganja i prebacite na tanjir prekriven papirnim ubrusima koji ste prethodno pripremili.
Prijatno:)
Sastojci:
- 4 zelena paradajza
- 1 šolja brašna
- pola šolje prezli
- pola šolje palente
- so i biber
- mleko
- ulje za prženje
Paradajz operite, osušite i isecite na kolutove široke oko 1 cm. Pomešajte brašno, prezle, palentu i posolite i pobiberite po ukusu. Neka bude malo slanije jer će paradajz razblažiti ukus. Dodajte mleka da dobijete gustu, ali tečnu smesu. Sipajte neutralno ulje u dublji tiganj u visini od par santimetara i dobro ga zagrejte na srednje jakoj vatri.
Umačite kolutove paradajza u smesu za pohovanje i otresite višak pa prebacite na vrelo ulje. Pecite sa obe strane po par minuta, dok poh dobro ne porumeni, onda ih ocedite od ulja iznad tiganja i prebacite na tanjir prekriven papirnim ubrusima koji ste prethodno pripremili.
Prijatno:)
Jaooo, super, volim kad mi neko skrene pažnju na dobar film, pogotovo ako u njemu neku ulogicu igra i hrana. A ovo me je baš zaintrigiralo, mora da je dobro.
ReplyDeleteNisi gledala? Obavezno ga skini i spremi maramice:)
DeleteOboozava taj film, mada im je rostilj bio malo cudan...obavezno cu da probam recept za paradajz, mozda vec danas jer se spremam da ga kiselim...
ReplyDeleteCekam utiske :) Ja sam juce napravila par tegli turšije i već odoše:)
DeletePravila sam pohovani zeleni paradajz samo sam ga prelivala sa sosom od paradajza i zapekjla. Lepa slika.
ReplyDeleteHvala:)
Deletebas cu isprobati sutra za dorucak
ReplyDeletehvala ti Lidija na trudu ,, htio sam supruzi reći da za zimu spremi ovu turšiju jer znam da sam je jeo kod mame , tete i bake
ReplyDelete