26.9.13

Pohovani zeleni paradajz i "Vreli dani u Alabami"

Da li se sećate tog filma? Ja sam ga kao klinka obožavala. Očigledno imam blago mazohističku crtu jer bi preplakala veći deo filma i onda ga pustila ispočetka. Čak i tad sam bila fascinirana kuvanjem i obožavala sam što ga ima u filmu i uvek su me kopkali ti zeleni paradajzi. Tada sam mislila da je to neka posebna egzotična vrsta i intenzivno želela da odem u Ameriku samo da bi ih probala. I danas...da, tek danas...se desi klik, ja shvatim da su to zapravo samo manje zreli paradajzi i da ih je pijaca puna u ovom periodu. Kupim par kila i otrčim kući da ih pržim. Čak sam iskopala i originalni recept iz filma:) Jako je neobičan ukus, kao pržena turšija, jer postanu kiselkasti kada se zagreju. Korica je vrlo hrskava, a unutrašnjost bude mekana i sočna. U svakom slučaju vredno isprobavanja i grickanja uz ovaj divan, divan film.




Sastojci:

  • 4 zelena paradajza
  • 1 šolja brašna
  • pola šolje prezli
  • pola šolje palente
  • so i biber
  • mleko
  • ulje za prženje

Paradajz operite, osušite i isecite na kolutove široke oko 1 cm. Pomešajte brašno, prezle, palentu i posolite i pobiberite po ukusu. Neka bude malo slanije jer će paradajz razblažiti ukus. Dodajte mleka da dobijete gustu, ali tečnu smesu. Sipajte neutralno ulje u dublji tiganj u visini od par santimetara i dobro ga zagrejte na srednje jakoj vatri.
Umačite kolutove paradajza u smesu za pohovanje i otresite višak pa prebacite na vrelo ulje. Pecite sa obe strane po par minuta, dok poh dobro ne porumeni, onda ih ocedite od ulja iznad tiganja i prebacite na tanjir prekriven papirnim ubrusima koji ste prethodno pripremili.

Prijatno:)

8 comments:

  1. Jaooo, super, volim kad mi neko skrene pažnju na dobar film, pogotovo ako u njemu neku ulogicu igra i hrana. A ovo me je baš zaintrigiralo, mora da je dobro.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisi gledala? Obavezno ga skini i spremi maramice:)

      Delete
  2. Oboozava taj film, mada im je rostilj bio malo cudan...obavezno cu da probam recept za paradajz, mozda vec danas jer se spremam da ga kiselim...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cekam utiske :) Ja sam juce napravila par tegli turšije i već odoše:)

      Delete
  3. Pravila sam pohovani zeleni paradajz samo sam ga prelivala sa sosom od paradajza i zapekjla. Lepa slika.

    ReplyDelete
  4. Anonymous4/10/13

    bas cu isprobati sutra za dorucak

    ReplyDelete
  5. hvala ti Lidija na trudu ,, htio sam supruzi reći da za zimu spremi ovu turšiju jer znam da sam je jeo kod mame , tete i bake

    ReplyDelete