Često sa velikom čežnjom gledam u prodavnici tegle sa sušenim paradajzom koji je apsulutno preskup. Ponekad sam raspoložena da potošim toliko novca na to, ali malo češće nisam. Bila sam na ivici da se pomirim sa tim da ga jednostavno neću tako često koristiti, a onda sam saznala da mogu da napravim svoj. Oduševljenje.
Rernu zagrejte na 120 stepeni. Pleh obložite aluminijumskom folijom. Paradajz operite i kada se dobro prosuši isecite na jednake delove. Čeri paradajz je dovoljno preseći na polovine. Položite na pleh sa isečenom stranom okrenutom na gore. Pospite sa solju, biberom i šećerom.
Stavite u rernu i ostavite da se suši. Dužina pečenja zavisi od toga šta želite i varira od 2 do 6 sati. Ja sam ih pekla oko 4 sata i baš takvi su mi se i dopali. Treba da budu malo čvršći ali ne i hrskavi. Ugasite rernu i ostavite ih unutra dok se skroz ne oglade, pa ih onda prebacite u teglu u koju ste stavili čen belog luka i grančicu ruzmarina i prelijte ih maslinovim uljem.
Prijatno :)
* Nemojte bacati ulje iz teglice, dobili ste fino aromatizovano ulje koje možete dalje koristiti.
* Kada seckate paradajz, vodite računa da komadi budu jednake veličine kako bi se svi podjednako osušili.
* Kažu da ovako spremljen paradajz može da stoji beskonačno. Ja to nisam stigla da otkrijem jer su vrlo brzo završili u jednom finom pestu.
Sastojci : za 1 teglicu
- pola kile paradajza po želji (ja sam koristila čeri)
- kačičica soli
- kašičica šećera
- kašičica bibera
- grančica ruzmarina
- čen belog luka
- maslinovo ulje
Rernu zagrejte na 120 stepeni. Pleh obložite aluminijumskom folijom. Paradajz operite i kada se dobro prosuši isecite na jednake delove. Čeri paradajz je dovoljno preseći na polovine. Položite na pleh sa isečenom stranom okrenutom na gore. Pospite sa solju, biberom i šećerom.
Stavite u rernu i ostavite da se suši. Dužina pečenja zavisi od toga šta želite i varira od 2 do 6 sati. Ja sam ih pekla oko 4 sata i baš takvi su mi se i dopali. Treba da budu malo čvršći ali ne i hrskavi. Ugasite rernu i ostavite ih unutra dok se skroz ne oglade, pa ih onda prebacite u teglu u koju ste stavili čen belog luka i grančicu ruzmarina i prelijte ih maslinovim uljem.
Prijatno :)
* Nemojte bacati ulje iz teglice, dobili ste fino aromatizovano ulje koje možete dalje koristiti.
* Kada seckate paradajz, vodite računa da komadi budu jednake veličine kako bi se svi podjednako osušili.
* Kažu da ovako spremljen paradajz može da stoji beskonačno. Ja to nisam stigla da otkrijem jer su vrlo brzo završili u jednom finom pestu.
Dok sam spremala suseni paradajz u rerni cela kuca je mirisala skoro rajskim mirisom... Nema niceg lepseg nego sam napraviti ovakvu radost. Divno si to uradila. Pozdrav
ReplyDeleteJao jeste, divan je. A tek pesto napravljen od njega... Da li si probala?
DeleteMilina, uf, uf, uf....
ReplyDeleteE, ovo ću napraviti, sad mi je žao da nisam uzela više pomidora.
ReplyDeleteupravo pravim drzite mi fige
ReplyDeleteJupiii, kako je ispalo?
DeleteNisam nikada probao srušeni paradaiz ali sam veliki gurman pa ću ga ovo ljeto sigurno praviti.
ReplyDelete