Ovo je jedno od jela koje stvarno redovno pravim i toliko sam se navikla na njega da sam pomalo zaboravila na njegovu posebnost i suptilnost i tako potpuno previdela činjenicu da bih mogla da okačim ovde recept. Dakle, ako je ovo jelo za vas suviše očigledno i jednostavno preskočite ga i nemojte zameriti, ali sigurna sam da će ponekoga bar malo inspirisati.
Kao prilog poslužila sam grožđe iz turšije koje je dalo potpuno novu dimenziju i svojom reskošću preseklo sos od sira.
Na jedan veći zagrejan tiganj dodajte malo maslinovog ulja i kada se zagreje dodajte sitno seckani beli luk.
Kada luk krene da menja boju dodajte pavlaku i lagano mešajući dovedite do ključanja, potpuno smanjite vatru i dodajte gorgonzolu seckanu na kockice. Lagano mešajte sve dok se gorgonzola ne istopi. Dodajte so i biber po ukusu. Imajte na umu da sos treba da bude malo slaniji i jači jer će svakako biti razblažen njokama.
Napunite jednu veću šerpu sa vodom i dovedite vodu do ključanja. Ubacite jednu polovinu njoka i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu i potom ih pokupite cediljkom i direktno prebacite u tiganj u kome se krčka sos.
To ponovite i sa drugom turom. Krčkajte ih u sosu dok ne primetite da je počeo da se zgušnjava.
Poslužite samo, uz par listića svežeg bosiljka ili sa nečim kisekastim.
Prijatno :)
Kao prilog poslužila sam grožđe iz turšije koje je dalo potpuno novu dimenziju i svojom reskošću preseklo sos od sira.
Sastojci: za 2 osobe
- 500 gr gotovih njoki
- 100 gr gorgonzole
- 250 ml pavlake za kuvanje
- 1 čen belog luka
- so, biber, maslinovo ulje
- po želji malo svežeg bosiljka
Na jedan veći zagrejan tiganj dodajte malo maslinovog ulja i kada se zagreje dodajte sitno seckani beli luk.
Kada luk krene da menja boju dodajte pavlaku i lagano mešajući dovedite do ključanja, potpuno smanjite vatru i dodajte gorgonzolu seckanu na kockice. Lagano mešajte sve dok se gorgonzola ne istopi. Dodajte so i biber po ukusu. Imajte na umu da sos treba da bude malo slaniji i jači jer će svakako biti razblažen njokama.
Napunite jednu veću šerpu sa vodom i dovedite vodu do ključanja. Ubacite jednu polovinu njoka i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu i potom ih pokupite cediljkom i direktno prebacite u tiganj u kome se krčka sos.
To ponovite i sa drugom turom. Krčkajte ih u sosu dok ne primetite da je počeo da se zgušnjava.
Poslužite samo, uz par listića svežeg bosiljka ili sa nečim kisekastim.
Prijatno :)
Baš dobro. Probaj jednom da beli luk staviš u hladno maslinovo ulje i pustiš da se sve zagreva. Čim se oseti onaj opojni miris, ubaci se pavlaka.....
ReplyDeleteProbaću jednom i tako :) Hvala na savetu
Delete