15.9.13

Njoke sa gorgonzolom

Ovo je jedno od jela koje stvarno redovno pravim i toliko sam se navikla na njega da sam pomalo zaboravila na njegovu posebnost i suptilnost i tako potpuno previdela činjenicu da bih mogla da okačim ovde recept. Dakle, ako je ovo jelo za vas suviše očigledno i jednostavno preskočite ga i nemojte zameriti, ali sigurna sam da će ponekoga bar malo inspirisati.




Kao prilog poslužila sam grožđe iz turšije koje je dalo potpuno novu dimenziju i svojom reskošću preseklo sos od sira.

Sastojci: za 2 osobe

  • 500 gr gotovih njoki
  • 100 gr gorgonzole
  • 250 ml pavlake za kuvanje
  • 1 čen belog luka 
  • so, biber, maslinovo ulje
  • po želji malo svežeg bosiljka

Na jedan veći zagrejan tiganj dodajte malo maslinovog ulja i kada se zagreje dodajte sitno seckani beli luk.

Kada luk krene da menja boju dodajte pavlaku i lagano mešajući dovedite do ključanja, potpuno smanjite vatru i dodajte gorgonzolu seckanu na kockice. Lagano mešajte sve dok se gorgonzola ne istopi. Dodajte so i biber po ukusu. Imajte na umu da sos treba da bude malo slaniji i jači jer će svakako biti razblažen njokama.

Napunite jednu veću šerpu sa vodom i dovedite vodu do ključanja. Ubacite jednu polovinu njoka i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu i potom ih pokupite cediljkom i direktno prebacite u tiganj u kome se krčka sos.
To ponovite i sa drugom turom. Krčkajte ih u sosu dok ne primetite da je počeo da se zgušnjava.

Poslužite samo, uz par listića svežeg bosiljka ili sa nečim kisekastim.

Prijatno :)

2 comments:

  1. Baš dobro. Probaj jednom da beli luk staviš u hladno maslinovo ulje i pustiš da se sve zagreva. Čim se oseti onaj opojni miris, ubaci se pavlaka.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probaću jednom i tako :) Hvala na savetu

      Delete