Nije bilo ni malo teško, naprotiv, jako sam se zabavljala dok sam ga pravila i plela u pletenicu. A i oivaj hleb može da se pravi u toliko različitih oblika.
Sastojci
- 400 gr brašna
- 2 kašike meda
- 20 gr svežeg kvasca
- 200 ml mlake vode
- 2 jaja
- 40 gr istopljenog putera
- 1 kašičica soli
- maslinovo ulje po potrebi
Za premazivanje
- 1 jaje
- kašika vode
Pomešajte brašno i so u činiju i dodajte kvasac. Dodajite vodu postepeno u brašno i počnite da mesite.
Odmah potom dodajte i otopljeni puter i jaja i zamesite glatko testo i ostavite ga pokrivenog, najbolje plastičnom folijom i krpom zajedno na toplo mesto da raste 45 min.
Ukoliko je testo previše lepljivo namastite ruke maslinovim uljem dok ga mesite. Kod mene je to bio slučaj i baš sam ga obilno zalivala, ali mu je to dalo diiivan ukus.
Posle 45 min, premesite testo i ostavite ga da odmara još 1h.
Posle sat vremena premesite, podelite testo na 3 jednaka dela i napravite pletenicu. Ili na neki drugi način. Ja sam našla ovaj sajt, koji je posvećen samo tom hlebu i možete da se poslužite njim za inspiraciju.
Ukljucite rernu da se greje na 200 C i dok se rerna greje, pletenica stoji u podmazanom plehu ili plehu obloženom pek papirom na ringli, ili u blizini rerne, na toplom, da još jednom naraste.
Kad se rerna zagreje premažite hleb žumancetom i pospite susamom.
Peći oko pola sata, dok hleb ne porumeni.
Probaje i osetite prazničnu atmosferu u svojim ustima:)
Prijatno <3
Peći oko pola sata, dok hleb ne porumeni.
Probaje i osetite prazničnu atmosferu u svojim ustima:)
Prijatno <3
No comments:
Post a Comment