28.6.13

Challah - praznični jevrejski hleb

Pečenje hleba je potpuno otkriće za mene. To je uvek bila neka mistična kombinacija umetnosti i nauke kojom su stručno vladale samo naše bake. I bila sam spremna da to tako ostane. Dok nisam naišla na ovaj hleb. Jednom prilikom sam prisustvovala svečanoj večeri sa grupom Izraelaca gde su oni služili svoju hranu i ovaj hleb me je potpuno oborio sa nogu. Morala sam ponovo da ga probam. Obzirom da jevrejskih pekara u Beogradu nema, jedini izbor mi je bio - da ga napravim. Udahnula sam duboko, zasukala rukave i nadala se najboljem. I rodilo se njegovo veličanstvo - challah.


Nije bilo ni malo teško, naprotiv, jako sam se zabavljala dok sam ga pravila i plela u pletenicu. A i oivaj hleb može da se pravi u toliko različitih oblika.

Sastojci

  • 400 gr brašna
  • 2 kašike meda
  • 20 gr svežeg kvasca
  • 200 ml mlake vode
  • 2 jaja
  • 40 gr istopljenog putera
  • 1 kašičica soli 
  • maslinovo ulje po potrebi

Za premazivanje

  • 1 jaje
  • kašika vode
Pomešajte kvasac, med, malo tople vode i malo brašna i ostavit da kvasac zapeni. Najbolje pokriveno na neko toplo mesto. Zavisno od kvaliteta i svežine kvasva ovo ume da potraje i do 20ak minuta. Budite strpljivi :)

Pomešajte brašno i so u činiju i dodajte kvasac. Dodajite vodu postepeno u brašno i počnite da mesite.

Odmah potom dodajte i otopljeni puter i jaja i zamesite glatko testo i ostavite ga pokrivenog, najbolje plastičnom folijom i krpom zajedno na toplo mesto da raste  45 min.

Ukoliko je testo previše lepljivo namastite ruke maslinovim uljem dok ga mesite. Kod mene je to bio slučaj i baš sam ga obilno zalivala, ali mu je to dalo diiivan ukus.

 Posle 45 min, premesite testo i ostavite ga da odmara još 1h.

Posle sat vremena premesite, podelite testo na 3 jednaka dela i napravite pletenicu. Ili na neki drugi način. Ja sam našla ovaj sajt, koji je posvećen samo tom hlebu i možete da se poslužite njim za inspiraciju.

Ukljucite rernu da se greje na 200 C i dok se rerna greje, pletenica stoji u podmazanom plehu ili plehu obloženom pek papirom na ringli, ili u blizini rerne, na toplom, da još jednom naraste.

Kad se rerna zagreje premažite hleb žumancetom i pospite susamom.
Peći oko pola sata, dok hleb ne porumeni.

Probaje i osetite prazničnu atmosferu u svojim ustima:)

Prijatno <3

No comments:

Post a Comment