25.6.13

Napoleoni (mille feuille)

Nedavno sam napravila poslastičarski krem koji me je potpuno oborio s nogu i od tad inspirisao na mnoge recepte. To je ona zuta divota koja se nalazi u mnogim danskim pecivima, koja podseća na najfiniji puding od valine. Definitivno moj najomiljeniji krem. Evo jednog od kolačića koji je nastao inspirisan tim kremom.
Moja verzija Napoleona ili mille feuille, što na francuskom znači hiljadu listova i odnosi se na hiljade slojeva koje u sebi ima lisnato testo. Pa da počnemo:




Sastojci

  • 500 gr lisnatog testa
  • 2 kašike putera
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike kakaa
+ jedna mera poslastičarskog krema, čiji recept možete videti ovde.

 Pa da počnemo.

Zagrejemo rernu na 200 stepeni.
Otpakujemo lisnato testo, (da priznajem koristila sam kupovno) i ostavimo ga oko sat vremena na sobnoj temperaturi. Pospemo brasnom i razvaljamo što je moguće tanje. Potom isečemo na jednake pravugaonike koje položimo na pleh obložen papirom za pečenje. Dooobro ih izbockamo viljuškom. Onda ih premažemo smesom od istopljenog putera, kakaa i šećera koju smo prethodno pripremili. i  stavimo u rernu na 14ak minuta dok blago ne porumene. Ako primetitite da testo počinje previše da se naduvava, bocnite ga :)

Ovako izgledaju kad izađu iz rerne:

 Napunite kesu za dekokrisanje kremom (ja na primer nisam imala kesu pri ruci i koristila sam običnu kesu za frizider kojoj sam odsekla vrh makazama) i krenite sa ređanjem i filovanjem. Stil i količina su ograničeni samo vašom maštom. 

Takođe možete da dodate i neko voće po želji.

Sada ste spremni da impresionirate vaše prijatelje :)

Prijatno <3



No comments:

Post a Comment