25.6.13

Najbolji cookies na svetu

Otkako sam u Americi probala cookies veličine moje glave koji su bili tako savrseno krckavi spolja, a kremasti i žvakasti iznutra, u potrazi sam za receptom...i evo ga! Jednostavan keks koji će vas oboriti sa nogu, obećavam :)


Sastojci

  •  250gr brašna
  •  1/2 kašicice soda bikarbone
  •  1/2 kasicice soli
  •  170 gr putera, istopljenog
  •  200 gr smeđeg šećera (nabolje Muscovado, on kolačićima daje najbolju aromu i mekoću)
  •  100 gr šećera u prahu
  •  1 kašika arome vanile
  •  1 jaje
  •  1 žumance
  •  100 gr tamne čokolade

Uključite rernu na 170 i obložite plehove papirom za pečenje.

Pomešajte brašno, sodu bikarbonu i so u jednu posudu i odložite.

U drugoj posudi pomešajte otopljeni puter, šecer u prahu i smeđi šećer i mešajte mikserom dok se ne stvori sjedninjena smesa. Dodajte jaje i žumance i nastavite sa mešanjem dok se ne dobije lagana kremasta smesa. Potom prosejte sastojke u prahu u ovu smesu i umešajte sve zajedno

Dodajte čokoladu iseckanu ka komadiće i pomešajte spatulom.

Smesa ce biti poprilicno tečna. Zavisno od velicine kolaca koju želite, stavljajte smesu kašikom na pleh, nemojte ih poravnavati, kako bi kolač bio mekan iznutra. Pazite da ostavite razmak izmedju svakog kolača po oko 8 cm jer ce se tokom pečenja širiti
Jedna supena kasika daje kolač promera od otplike 8 cm.

Peći oko 10-15 min, zavisno od velicine kolaca. Gotovi su kada su mu ivice blago zlatne, zapečene boje.

 

Napomena


Kada ih budete vadili iz rerne bice jako mekani, ali neka vas to ne zavara, gotovi su, samo im dajte malo vremena da se prohlade
Kada testo malo odstoji u frižideru postaje gušće i lakše za oblikovanje i onda mozete i da koristite modle kako biste dobili oblik koji želite.

Čokoladu mozete da zamenite raznim drugim đakonijama, ja sam probala da ubacujem M&M bombonice.
Uživajt.

No comments:

Post a Comment