18.9.13

Pesto od sušenog paradajza i oraha

Imam ispovest. Ja ne volim pastu. Mislim nije da je ne volim po ukusu, ali sam stvorila otpor prema jelima tog tipa zbog domaćih restorana koji kao italijansku hranu plasiraju kao neumešno skuvanu kupovnu testeninu u sosu na kome se vidno štedelo i jednostavno je nikad ne naručujem. Nekako uvek imam osećaj da takva jela u kućnoj varijanti mogu da se naprave bolje i to za mnogo manje para. Valjda od te neželje nisam puno ni istraživala italijansku kuhinju sve dok nisam nabasala na recept za pesto od sušenog paradajza. To može? Ponekad mi je problem da mislim van kutije i ovakva ideja mi ne bi pala na pamet. Pesto=bosiljak i tačka:) A onda sam otišla i još malo dalje i izmenila i taj recept i napravila nešto još drugačije...i oduševila se.
Ponosna sam na ovaj prvi korak koji sam napravila sa ovim domaćim pestom, a nekad, kad budem postala malo veštija, možda se usudim da napravim svoju pastu.

Sastojci: za 4 osobe

(Nisam neki fan merenja u šoljama i šakama, ali ovde preciznost stvarno nije bitna i ja iskreno nisam baš sigurna u mere koje sam koristila pa mi je lakše da se ovako izrazim :) Misli se na šolju od 250 ml i na šaku kolku imate :) )

  • 1 šolja sušenog paradajza
  • 1/3 šolje parmezana
  • 1/2 šolje maslinovog ulja
  • 1 šaka oraha
  • 1 šaka bosiljka
  • 1 kašika balsamiko sirćeta
  • 1 čen belog luka
  • so i biber po ukusu

Sve sastojke stavite u blender i usitnite do kaše. Po potrebi možete dodati još maslinovog ulja. I to je to. Najkraći recept istorije:)

Služite uz pastu po želji, preko kuvanog i pečenog krompira, na brusketima, preko mesa i ribe...

Ja sam ga koristila na špagetama koje sam dodatno posula sa hrkavim proprženim lukom.

Prijatno:)

2 comments:

  1. Obozavam pastu ali upravo iz razloga sto sam pocela da je pravim bolje nego u nasim italijanskim restoranima, vise ne idem u te restorane:)
    E sad u Italiji, tu sma vec jela ozbiljno dobru pastu, njima nisam dorasla:)

    Odlican pesto, bas mi se svidja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Domaći zadatak mi je da je probam u Italiji.
      Od tebe uvek lepe reči, hvala puno :)

      Delete