Ja sam se upravo preselila u novi stan, drugarici se bližio rođendan i dogovorile smo se da ga slavi kod mene. Kao deo poklona je trebalo da je obskrbim slatkišima za slavlje, uključujući i tortu, a obzirom da se nisam baš sprijateljila sa novom rernom odlučile smo se za nešto što se ne peče - čizkejk.
Ja sam inače pre ove prilike izmislila neki svoj recept, ubacivala sam šta sam stigla, uključujući i fetu, ali ajde kao posebna je prilika neću da izmišljam toplu vodu. I nađem ja tako na Coolinarici recept, kaže najbolji čizkejk isprobano i ja kao poverujem...i krenem da ga pravim, i krenu tu da se dešavaju neke komplikacije i ja naravno krenem da menjam recpt i nastane ovo moje čudo koje je na kraju ispalo najukusniji čizkejk koji sam do sada napravila.
Ja sam inače pre ove prilike izmislila neki svoj recept, ubacivala sam šta sam stigla, uključujući i fetu, ali ajde kao posebna je prilika neću da izmišljam toplu vodu. I nađem ja tako na Coolinarici recept, kaže najbolji čizkejk isprobano i ja kao poverujem...i krenem da ga pravim, i krenu tu da se dešavaju neke komplikacije i ja naravno krenem da menjam recpt i nastane ovo moje čudo koje je na kraju ispalo najukusniji čizkejk koji sam do sada napravila.
Sastojci:
Za koru:
- 300 gr mlevene plazme
- 180 gr putera
- 5 kašika mleka, ili soka, ili vode
Za krem:
- 1 pakovanje Ella sira (450 gr)
- 50 gr krem sira
- 500 ml slatke pavlake
- 200 gr šećera u prahu
- 2 kesice želatina
- kašičica ekstraka vanile ili 2 vanilin šećera
- 100 grama plazme
Za voćni fil:
- 500 gr zaleđenog crvenog voća
- 250 gr svežih malina
Otopite puter i pomešajte ga sa mlevenom plazmom i dodajte par kašika mleka. Dobijenu smesu prebacite u pleh sa štipaljkom, kome se obruč sa strane skida. Ako nemate takav pleh može i običan okrugli, s tim što će vam biti malo problem za sečenje a i gosti neće moći da sagledaju vaše remek delo iz svih uglova. Rasporedite keks po dnu ravnomerno i stavite u frižider.
Prelazimo na krem. Umutite slatku pavlaku, dodajte vanilu, šećer u prahu, krem sir i Ellu. I prelazimo na želatin. Ja baaaaaaš ne volim taj želatin i izbegavam da ga koristim, ali ovde je neophodan da bi držao tortu. Stavljam uvek minimalnu količinu. E sad želatin ume baš da bude zeznut. Ja sam ovaj put iz želje da sve baš bude super i bez iznenađenja pratila tuđi recept, i baš sam se zeznula. Završila sam sa gromuljicama želea, stoga ovde pišem kako sam inače radila, a ne kako sam ovaj put to izvela. Sadržinu dve kesice želea preliti sa deset kašika vode i sačekati da nabubri, potom staviti na laganu vatru da počne da se zagreva i topi, čim se masa sjedini sklonii sa vatre i uz neprestano mešanje miskerom izručiti u beli krem.
Krem onda sipajte u pleh preko kore. Stavite i to u frižider, da malo očvrsne. Ja za voćni deo dorte ne koristim želatin, mnogo mi se više sviđa tako. E sad tu se postavlja pitanje soka iz voća koji može da prodre u beli fil, a ja sam to rešila ovako: 100gr plazme krupno izlomite i rasporedite po površini. Ovo će upiti sok od voća, i potom zaleđeno voće (koje ste prethodno odledili) prespite preko torte.Onda odgore poređajte i sveže maline. I vaša torta je gotova.
Prijatno :)
Krem onda sipajte u pleh preko kore. Stavite i to u frižider, da malo očvrsne. Ja za voćni deo dorte ne koristim želatin, mnogo mi se više sviđa tako. E sad tu se postavlja pitanje soka iz voća koji može da prodre u beli fil, a ja sam to rešila ovako: 100gr plazme krupno izlomite i rasporedite po površini. Ovo će upiti sok od voća, i potom zaleđeno voće (koje ste prethodno odledili) prespite preko torte.Onda odgore poređajte i sveže maline. I vaša torta je gotova.
Prijatno :)
No comments:
Post a Comment