18.7.13

Cheesecake - kolač od sira

Ja sam se upravo preselila u novi stan, drugarici se bližio rođendan i dogovorile smo se da ga slavi kod mene. Kao deo poklona je trebalo da je obskrbim slatkišima za slavlje, uključujući i tortu, a obzirom da se nisam baš sprijateljila sa novom rernom odlučile smo se za nešto što se ne peče - čizkejk.


Ja sam inače pre ove prilike izmislila neki svoj recept, ubacivala sam šta sam stigla, uključujući i fetu, ali ajde kao posebna je prilika neću da izmišljam toplu vodu. I nađem ja tako na Coolinarici recept, kaže najbolji čizkejk isprobano i ja kao poverujem...i krenem da ga pravim, i krenu tu da se dešavaju neke komplikacije i ja naravno krenem da menjam recpt i nastane ovo moje čudo koje je na kraju ispalo najukusniji čizkejk koji sam do sada napravila.

Sastojci:

Za koru:

  • 300 gr mlevene plazme
  • 180 gr putera
  • 5 kašika mleka, ili soka, ili vode

Za krem:

  • 1 pakovanje Ella sira (450 gr)
  • 50 gr krem sira
  • 500 ml slatke pavlake
  • 200 gr šećera u prahu
  • 2 kesice želatina
  • kašičica ekstraka vanile ili 2 vanilin šećera 
  • 100 grama plazme

Za voćni fil:

  • 500 gr zaleđenog crvenog voća
  • 250 gr svežih malina
Izvadite zaledjeno voće iz zamrzivača i pospite ga sa vanilin šećerom i šećerom po ukusu. Ovo podstiče topljenje i daje mu ukus.
Otopite puter i pomešajte ga sa mlevenom plazmom i dodajte par kašika mleka. Dobijenu smesu prebacite u pleh sa štipaljkom, kome se obruč sa strane skida. Ako nemate takav pleh može i običan okrugli, s tim što će vam biti malo problem za sečenje a i gosti neće moći da sagledaju vaše remek delo iz svih uglova. Rasporedite keks po dnu ravnomerno i stavite u frižider.

Prelazimo na krem. Umutite slatku pavlaku, dodajte vanilu, šećer u prahu, krem sir i Ellu. I prelazimo na želatin. Ja baaaaaaš ne volim taj želatin i izbegavam da ga koristim, ali ovde je neophodan da bi držao tortu. Stavljam uvek minimalnu količinu. E sad želatin ume baš da bude zeznut. Ja sam ovaj put iz želje da sve baš bude super i bez iznenađenja pratila tuđi recept, i baš sam se zeznula. Završila sam sa gromuljicama želea, stoga ovde pišem kako sam inače radila, a ne kako sam ovaj put to izvela. Sadržinu dve kesice želea preliti sa deset kašika vode i sačekati da nabubri, potom staviti na laganu vatru da počne da se zagreva i topi, čim se masa sjedini sklonii sa vatre i uz neprestano mešanje miskerom izručiti u beli krem.

Krem onda sipajte u pleh preko kore. Stavite i to u frižider, da malo očvrsne. Ja za voćni deo dorte ne koristim želatin, mnogo mi se više sviđa tako. E sad tu se postavlja pitanje soka iz voća koji može da prodre u beli fil, a ja sam to rešila ovako: 100gr plazme krupno izlomite i rasporedite po površini. Ovo će upiti sok od voća, i potom zaleđeno voće (koje ste prethodno odledili) prespite preko torte.Onda odgore poređajte i sveže maline. I vaša torta je gotova.

Prijatno :)

No comments:

Post a Comment