10.7.13

Savršeni krompirići iz rerne

Uskoro će mi rođendan i uveliko razmišljam šta bi moglo da bude posluženje. Nisam neki ljubitelj čipseva, kikirikija i ostalih fabričkih đakonija, a opet pitice i kiflice su mi nekako previše old school.U potrazi za inovativnom grickalicom naišla sam na ove krompiriće, napravila sam ih onako usput, a ispali su toliko dobri da smo drugarica i ja slistile pola kg krompira u roku od 15 minuta. -i to sve uporno vičući kako uopšte nismo gladne. Najbolje od svega, još su bolji kad se ohlade. Ispečete ih, izručite u činiju, pored njih stavite umake i vaši gosti su našli zanimaciju. Najbolje od svega je što je ovo bezgrešna verzija pomfrita. Dobro skoro bezgrešna, ali se peče u rerni i to sa sasvim malo maslinovog ulja. 


Sastojci:

  •  1/2 kg krompira (za 2 osobe)
  • maslinovo ulje (oko 10ak kašika)
  • ruzmarin
  • bosiljak (suvi)
  • beli luk u granulama (sirovi beli luk zagori u rerni, zato sam koristila ovaj) - najbitniji sastojak
  •  korijander
  • so
  • biber

Krompir lepo operite, zadržaćemo ljusku tako da je potrebno da bude baš čista. Potom ga isecite na pola i onda ih seckajte sa strane pod uglom tako da svaki deo ima malo ljuske, ona je najslađa. Meni se jako dopada što dobijamo tako duguljaste, nepravilne, rustične komade krompira.

Ubacite isečeni krompir u posudu i prelijte ga kipućom vodom i ostavite da odstoji 20ak minuta. Prospite vodu i krompir prebacite na krpu i dobro ih osušite.

U posudi pomešajte maslinovo ulje sa začinima i tu prebacite osušen krompir i dobro izmešajte da svaki komadić bude obložen.

Rasporedite po plehu obloženom papirom za pečenje i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni na pola h.

Služite uz umake po želji.

Ja sam pomešala kiselu pavlaku sa limunom, maslinovim uljem, belim lukom i bosiljkom i divno je :)

Prijatno :)

No comments:

Post a Comment