8.7.13

Tarte Tatin od breskvica i kajsija

Kažu da je ovaj tart, kao i mnoge bezobrazno dobre stvari nastao sasvim slučajno. Priča se dešava u Francuskoj krajem 19og veka u hotelu Tatin. Jedna od dve sestre koje su vodile hotel je taj dan kuvala za goste i bila je preumorna, toliko umorna da je zaboravila na jabuke koje su se krčkale u puteru i šećeru za klasičnu pitu od jabuka i to je potrajalo sve dok nije osetila miris šećera koji gori. Kako bi skratila vreme pečenja samo je prebacila testo preko jabuka i ubacila celu posudu u rernu. I tako je nastala istorija.




Otkako sam saznala za ovaj kolač maštala sam o verziji sa breskvama, čak sam imala i jednu neuspelu varijantu gde sam dosla samo do faze da ljuštim breskve i sečem ih na pola pri čemu su se one uporno raspadale i bile potpuno nereprezentativne i od muke sam ih takve i pojela:)

Zato za ovu varijantu predlažem nektarine i kajsije koje mogu samo lepo da se properu i koriste sa korom. Kajsije su tu sasvim slučajno uspele jer sam našla baš lepe na pijaci taj dan, ali su dale fantastičnu aromu. Vi sa vrstama i razmerama voća možete da eksperimentišete, a evo moje varijante

Kao osnovna inspiracija poslužio mi je recept iz Food and Wine magazina, ali sam ga ja malkice adaptirala.

Sastojci

  • 1 paket lisnatog testa
  • 5 nektarina
  • 3 veće kajsije
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika meda
  • 1 kašika vode
  • vanilin ekstrakt ili vanilin šećer
Iseckajte nekarine na kriške i kajsije na polovne i izvadite im koštice.

Direktno u sud koji ćete koristiti za pečenje stavite šećer, med i vodu. Pomešajte i rasporedite jednako po celoj površini. Posle nekih 6 minuta na laganoj vatri  šećer će se otopiti i dobiti braonkastu karamel boju. Vreme je da ga skinete sa šporeta i počnete da ređate voće. Ja sam kriške nektarina ređala u krug i u centar stavila polovine kajsija. Onda sam od gore posula malo ekstrakta vanile.

Na pobrašnjenoj površini istanjite lisnato testo, koje je prethodno odstajalo bar sat vremena na sobnoj temperaturi, na debljinu od nešto manje od pola milimetra. Testo prebacite preko voće. Ako su ostali krajevi testa sa strane nema veze, samo ih ušuškaje u pleh. Izbockajte testo viljuškom

Stavite u rernu koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni i pecite oko 30 minuta, dok testo ne porumeni.

Kada izvadite iz rerne, ostavite tart da odstoji 5 minuta, i onda stavite tanjir preko pleha i obrnite ga.

Divan je kad se servira topao uz kuglu sladoleda od vanile.
Prijatno :)

No comments:

Post a Comment