Posle nekoliko osrednjih avantura sa ovim mafinima naišla sam na recept jedne drage dame na Coolinarici koji me je skroz raspametio. U međuvremenu sam malo vežbala, eksperimentisala i okuražila se i napravila par izmena. Kao rezultat sam dobila - čistu perfekciju, toliko sočan, mekan, vazdušast mafin koji toliko lepo ide uz kiselkast i gust toping od krem sira i sve to osveženo sa malo crvenog bibera. Ma mljac! Ide mi voda na usta dok ovo pišem. Zato zasučite rukave i mikser u ruke, vredi!
Crveni biber nije neophodan, ali ako ga nikad niste probali definitivno ga najtoplije preporučujem. Potpuno je različit od crnog i ima neku divnu aromatičnost, pomalo me podseća na muskatni oraščić i dodaje potpuno novu dimenziju klasičnom kremu.
Sastojci:
Mafini: (za 12 komada)
- 140 gr brašna
- 2 kašike kakaa
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 1 čaša (2 dl) mleka
- sok pola limuna
- 55 gr putera
- 50 gr smeđeg šećera
- 100 gr belog šećera
- 2 jaja
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 2 kesice crvene boje u prahu
- 1 kašičica soda bikarbone
- 1 kašičica belog sirćeta
Za krem:
- 150 ml slatke pavlake
- 150 gr krem sira
- 2 kašike meda
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičica krupno izlomljenog crvenog bibera (po želji)
Prosejte kakao, brašno, so i prašak za pecivo u jednu posudu. U jednu sipajte mleko i sok od pola limuna. Mleko će početi da se gruša i zgušnjava. U većoj posudi počnite da mutite mikserom šećer (i smeđi i beli) i omekšali puter. Mutite sve dok se skroz ne sjedine i počne da se stvara omekšala masa. Dodajte jedno po jedno jaje, neprekidno mešajući. Zatim dodajte boju i vanilin ekstrakt i mešajte sve dok se boja skroz ne razloži. Zatim počnite naizmenično da dodajte mešavinu mleka i limuna i mešavinu brašna, malo po malo, sve vreme muteći mikserom.
Potom u odvojenu posudu pomešajte soda bikarbonu i sirće i kada počne da šušti dodajte testu i umutite još malo i onda što pre napunite korpice 3/4 smesom.
Pecite 20ak minuta. Gotovi su kada se i sredina cupcake-a izdigne, a takođe možete da proverite tako što ćete zabosti čačkalicu i ako izađe čista, mafini su pečeni.
Kada ih izvadite iz rerne sačekajte da se malo prohlade u kalupu i onda izvadite iz kalupa i sačekajte da se skroz ohlade, a u međuvremenu pripremite krem.
Umutite slatku pavlaku u šlag, dodajte joj krem sir, vanilu, med i biber i dobijenim kremom ukrašavajte kolače po želji.
Prijatno :)
No comments:
Post a Comment