Jutro je i gladna sam. Imam paradajz, papriku, luk i jaja. Malo propržim sve to na maslinovom ulju, posolim, pobiberim, mmmm divan ukus, al kad je bal nek je bal, dodam i malo belog vina, nema veze što je 8 ujutru. Savršeno. I onda shvatim - pa ja sam napravila bećarac! Ali fali jaje. Trenutno sam u fazi blage opsesije poširanim jajima. Posle milion pokušaja i dalje nisam dobila baš savršeno, tako da evo još jedne prilike za vežbanje...Naravno, kao za baksuz, ni ovaj put nije baš uspelo, ali je i dalje ukusno - sveže je i domaće. Ukrasim sve to sa par listića bosiljka i častila sam sebe lepim i bogatim doručkom:)
Sastojci: (za jednu osobu)
- 1 srednji crni luk
- 1 čen belog luka
- 1 paprika
- 1 veliki paradajz
- 1 kašika smeđeg šećera
- 1 čaša belog vina
- so i biber po ukusu
- maslinovo ulje za prženje
Na topli tiganj sipajte maslinovo ulje, kada se se skroz zagreje sipajte sitno iseckani crni i beli luk i smanjite vatru. Neka se dinstaju na tihoj vatri dok vi isečete paprike na kvadrate srednje veličine i parajz na male kockice. Posle par minuta ubacite papriku i malo pojačajte vatru. Kada ispari voda koju je paprika pustila dodajte paradajz i opet smanjite malo vatru. Kada paradajz počne da se topi dodajte belo vino, so, biber i šećer. Krčkajte 15ak minuta i skinite sa vatre.
Da bi ste ispoširali jaje, potrebna vam je manja šerpa sa
vodom i par kapi sirćeta. Sirće pomaže jajetu da se uobliči. Kada voda
dođe do tačke ključanja smanjite vatru, jaje razbijte u činijicu, kako
biste ga što preciznije dodali u vodu. Pomoću varjače promešajte vodu
kako biste dobili vir i u centar tog vira spustite jaje. Kuvajte ga 3
minuta i potom izvadite na zaseban tanjir, da se malo ocedi i onda
premestite na spremni paprikaš. Posolite jaje po ukusu.
Prijatno :)
Becarac obozavam i ovaj tvoj bas izgleda dobro
ReplyDeleteA ja tek sad vidim komentar:)
ReplyDeleteHvala nale:)