1.10.13

Puter od lešnika

Da li volite kikiriki puter? Ja ga obožavam. Naročito otkako sam ga probala u Africi. Da li ste znali da oni svoj kikiriki puter zaslađuju? To mu da potpuno drugačiji šmek i tu sam se konačno i definitivno zaljubila u njega. Ovaj puter od lešnika je kao fensi, elegantna i suptilna verzija kikiriki putera. Kao kikiriki puter koga su roditelji poslali na školovanje u inostranstvo, koji se oblači u Parizu i Milanu i letuje na Kubi i Havajima.
'Leba, džema, putera nikad nije bilo ukusnije i prefinjenije.




Pre nekih 10ak danas sam bila kod jedne devojčice koju učim engleski. Oni žive malo dalje od centra i imaju divnu, ogromnu baštu sa najrazličitijim biljčicama. Baka te devojčice i ja se jako volimo i često razmenjujemo recepte i tu i tamo mi ona ćušne nešto iz te baštice. Ovaj put su to bili lešnici. Jako posebni, prelepi i preukusni lešnici.

Sastojci:

  • Sirovi lešnik (količina po želji. Za jednu teglu potrebno je oko 400gr)
Lešnik stavite na pleh prekriven papirom za pečenje i ubacite u rernu zagrejanu na 200 stepeni na 15ak minuta. Prebacite još tople lešnike na krpu, umotejte ih i rukom pomerajte, gnječite, gurajte, stiskajte, kako bi trenjem spale ljuske. Prebacite oljuštene lešnike u blender i usitnjavajte ih dok smesa ne postane polutečna i kompaktna. Nekih 4-5 minuta. Prebacite u teglu.

Koristite u kolačima, pralinama, kao namaz umesto putera, dodajte par kašika meda i kakaa kako biste dobili domaću, zdravu nutelu:)

Prijatno:)

1 comment:

  1. Nikad nisam čula da se od lješnjaka radi namaz. Jako zanimljiavo

    ReplyDelete