7.7.13

Karamele sa morskom solju

 Divne, slasne, domaće karamele... jedna od najukusnijih stvari koje sam ikad probala.


Već neko vreme sam merkala karamele koje sam našla na jednom blogu, ali je recept zahtevao korišćenje termometra za kuvanje koji nemam. Ali sam ih jako želela. Ali nisam imala termometar. Čak sam i pisala vlasnici bloga. Ali je ona insistirala da mi treba termometar...Amerikanka. Tu se ja kao pokolebam, al sam svakodnevno obilazila sliku tih karamela. I tako jednog dana naiđem na domaću slatku pavlaku sa 40% mlečne mlasti. Ne biljnu, pravu. Retkost. I tu je odluka pala, kud puklo da puklo. I ispale su savršene.



Sastojci:

  •  250 gr šećera
  •  250 ml slatke pavlake
  •  30 gr putera
  •  60 gr meda
  •  ekstrakt vanile (ja sam koristila mahune vanile i otud ove lepe crne tackice)
  • 2 prstohvata krupne morske soli 
Pripremite kalup u koji ćete izlivati bombone. Ja sam koristila silikonski kalup za praline, ali možete koristiti i običan silikonski kalup za led. Takođe možete koristiti i manji pleh, 20x20.
Silikonski kalup premažite uljem, a bilo koji drugi materijal da koristite, obložite papirom za pečenje i papir dodatno premažite uljem.

Sve sastojke sem soli stavite u šerpu, dobro promešajte i ostavite da se lagano zagreva na srednje jakoj vatri. Kada provri ostavite da vri par minuta i onda malo smanjite vatru i uz povremeno mešanje krčkajte dok se smesa vidno ne zgusne i dobije tamniju karamel boju. Pre nego što ih skinete sa vatre, ubacite prstohvat soli.

Skinite sa vatre i prespite u kalupe u ubacite u frižider na par sati.

Ako kotistite četvrtasti kalup, sačekajte da se masa malo prohladi, onda je izvadite na papir i isecite na kockice nauljenim nožem i staviti u frižider da se stegne.

Pre služenja pospite sa još malo soli.

Prijatno :)


2 comments:

  1. Anonymous19/7/13

    Koja bi bila ta slatka pavlaka od 40%???

    ReplyDelete
  2. Te slatke pavlake na žalost nema u prodavnicama. I ove u prodavnicama su uglavnom biljnog porekla i imaju do 20%mm. Ja sam ovu slatku pavlaku našla na pijaci u prodavnici specijalizovanoj za mlečne proizvode. Ali ako je ne nađete svakako može da posluži i ona obična. Samo su malo ukusnije sa ovom masnijom :)

    ReplyDelete