4.8.13

Patlidžan glaziran miso pastom

Volim kad se ovo desi - vidim recept, zaljubim se i sat vremena kasnije to jelo je na mom stolu.
Obožavam Azijsku kuhinju u svim njenim varijacijama, a Japanska mi je jedna od dražih. U miso supi se redovno davim, pravim je sama otkad sam našla miso pastu kod nas (skoro sve prodavnice sa hranom kod Kineza u 70om bloku u Beogradu je imaju), ali sam u poslednje vreme počela da se susrećem sa mnogim raznovrsnjim načinima za njenu upotrebu. Danas sam pre polaska na pijacu videla ovaj recept na jednom slatkom blogu i to je bilo to:)

Miso je tradicionalni japanski začin koji se dobija fermentisanjem najčešće soje. Ta slana pasta je osnova za miso supu, razne soseva, namaze...Bogat je vitaminima, mineralima i proteinima i vrlo je hranjiv. Miso je jak antioksidans, sadrži enzime koji pomažu varenje i priča se takođe da je veoma dobar pomoćnih u prevenciji i lečenju kancera.


Sastojci: (za jednu osobu)


  • 1 manji patlidžan
  • 1 kašika miso pase
  • 2 kašika šećera
  • 1 kašika pirinčanog sirćeta ( može i neko drugo)
  • 1 kašičica čilija
  • 1 kašičica belog luka u granulama  (svež zagori u rerni)
  • malo susama

za dekoraciju:

  • crni luk
  • ljuta paprika
  • korijander (ili peršun)


Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pomešajte miso, sirće, šećer, beli luk i čili. Ovo će biti vaša glazura.

Patlidžan operite, odsecite zeleni deo i presecite po dužini na pola. Zasecite sa unutrašnje strane meso nožem na nekoliko mesta.  Položite polovine tako da kora bude sa gornje strane i stavite na prečku najbliže gornjem grejaču na rerni. Ako koristite papir za pečenje nauljite ga da se ne bi zapalio, što se meni desilo :) Dakle molim vas čuvajte se požara dok pravite ovo jelo. 

Posle 10 minuta ih okrenite, premažite obilato miso glazurom i pecite još 10 minuta.

Dekorišite crnim lukom, čilijem i korijanderom i ručak je na stolu :)

Prijatno:)



5 comments:

  1. nominovala sam te za igricu http://ultimativnisastojak.blogspot.com/2013/08/blogeri-se-igraju-lepo-je-i-ostalima.html

    ReplyDelete
  2. Ovo je divno! :) Kupila sam miso pastu i stoji u spajzu. Nikako da ju upotrebim. Cim pocne sezona domaceg patlidzana, napravicu ovo...

    ReplyDelete
  3. E pa divno, na ovom receptu se skupljaju samo lepe reči izgleda. Hvala puno:) I meni je dosadilo da je upotrebljavam samo za supu, pa sam počela malo da istražujem. U pripremi je još jedna kombinacija sa misom :)

    ReplyDelete
  4. Sanja na fejsu podelila tvoj blog i baš mi je drago da sam ga uhvatila:)
    Super recepti, baš nam je trebalo jedno ovakvo osveženje u blogosferi!

    ReplyDelete
  5. Hvala puno Nevena, Sanja je divna baš mi je lepo poželela dobrodošlicu i predstavila me svima :) Baš mi je čudno, sve vas čitam i gledam mesecima i sad smo tu zajedno :)

    ReplyDelete