21.8.13

Tuiles sa crnim susamom

Tuile /tuil/ na francuskom znači crep i odnosi se na one duguljaste ulubljene crepove koji su se koristili posebno u Provansi na koje ovaj kolačić može oblikom da podseća.  Kada se tek izvade iz rerne mekani su i mogu da se oblikuju, posle postaju neodoljivo hrskavi. Ja sam se ovaj put odlučila za klasičan okrugao oblik.


Ovo je moje najomiljenije testo, bukvalno ga obožavam. Belanci mu daju prelepu lakoću i hraskavost i gotovo ni iz čega se napravi potpuno fantastičan ukus. Znate šta je još bolje? Za ovaj recept ne morate da uključujete mikser:)

Ovaj recept je poslužio i kao moja ulaznica za igricu Ajme, koliko nas je. Domaćica je Nataša, a tema igrice susam.

Crni susam

Sastojci: (za 30ak kolačića)

  • 120 gr mekog brašna
  • 140 gr šećera u prahu
  • 100 gr istopljenog putera
  • 4 belanca
  • 1 kašičica vanilin ekstrakta
  • crni susam za posipanje (20ak grama)


Rernu zagrejte na 200 stepeni i pripremite pleh prekriven papirom za pečenje.

Pomešajte šećer i puter sjedinite ih žicom za mućenje. Dodajte belanca i umutite ih. Potom dodajte i brašno i vanilu i lagano mešajte sve dok smesa ne postane glatka i svilenkasta. Primetićete da je testo previše retko da se uzima u ruke, kao još topli puding.

E sad, postoje različite varijate oblikovanja.

Možete da uzmete okruglu modlu za keks i da u okviru nje razmazujete testo kako biste dobili pravilan oblik.
Takođe, možete olovkom na papiru da iscrtate krugove pa da ih popunjavate.
A može, kao što je mene bilo, da vas bude baš briga za oblik i da samo slobodnom rukom  kašikom oblikujete keksiće. 1 keks zahteva otprilike jednu kašičicu testa. Pre ubacivanja u rernu ih pospite crnim susamom.


Pecite ih oko 5-6 minuta dok ivice ne počnu da menjaju bogu. Izvadite pleh iz rerne i posle 30ak sekundi ih sklonite sa papira za pečenje i oblikujte po želji.
Ako postanu previše tvrdi za oblikovanje jednostavno ih vratite na par sekundi u toplu rernu. 
Služite ih uz sladoled, sorbe, sveže voće, pudinge i pana kote. Ili ih jednostavno grickajte ovako.

Prijatno :)

* Primetila sam da kada ih pravim po velikog vlazi, ne budu baš potpuno hrskavi. Ima smisla :)


5 comments:

  1. Tuiles su mi dugo na listi želja, ali uvek mislim da su komplikovani i da će se prebrzo stvrdnuti pa ih neću stići oblikovati. Ti si me sad ohrabrila...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma daj, žena koja pravi domaći sladoled i jorkširski puding u po noći se plaši običnog keksića? :) Sigurna sam da će ti ispasti super, a uvek možeš da ih vratiš u rernu ako se stvrdnu :)

      Delete
    2. :) Imam neki trip sa tim stvrdnjavajućim stvarima... Ali, obavezno ću probati! :)

      Delete
    3. Molim te da me obavestiš o ishodu kada shvatiš koliko si se bezrazložno tripovala :)

      Delete
  2. Sjajno!! Posebno mi se sviđa što mogu da se oblikuju.

    ReplyDelete