27.6.13

Domaće tortilje

Nikad do sad nisam imala priliku da probam domaće tortilje, nisam se čak ni usuđivala da pomislim da ih sama napravim, nekako sam bila ubeđena da je apsolutno prekomplikovano. Ali sam ipak iz radoznalosti potrazila recept i ostala zapanjena kad sam ga našla. 4 sastojka, 10 minuta pripreme i 10 minuta pečenja. Dobro, i malo čekanja između, ali to se ne računa. Kao palačinke. Ma lakše.


Sastojci

  • 300 gr brašna
  • 5 kašika masti (tradicionalno ide mast, ali možete je zameniti sa puterom ili margarinom)
  • 2 kašičise praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 šolja tople vode
Prosejte brašno, prašak za pecivo i so u sud u kome ćete mestiti i dodajte mast. Onda lagano počnite da pravite mrvice dlanovima, mešajući mast i brašno, dok cela smesa ne bude mrvičasta. Kao za prhko testo. Dodajte vodu i počnite da mesite. U početku će testo biti lepljivo, ali kada ga izmesite nekih 40ak puta postaje glatko, elastično i prestaje da se lepo za ruke. Et voila! Gotovo!

Prekrijte testo krpom i ostavite ga sat vremena da odmori.

Kada ste spremni da krenete da pečete tortilje, pobrašnite radnu površinu i podelite testo u loptice veličine onih za ping-pong. Počnite da razvijate testo dok ne postane tanko, najtanje što može, do ivice pucanja.



Prebacite tortilje na zagrejan teflonski tiganj, najbolje onaj ravan, za palačinke i pecite dok lagano ne porumeni sa svake strane. Kada ih skinete sa vatre, uvijte ih u krpu kako se ne bi lomile.

Filujte po volji i uzivajte. Ja sam ih čak koristila i kao kore za krempitu i super je :)

Evo par predloga za fil:

Bilo koje povće koje imate u kući propržite na maslinovom ulju gde ste prvo kratko prodinstali crni i beli luk i dodajte sitno seckani paradajz ili paradajz pire.

A može i ovako:

Red tortilje, red sira, red praziluka, red paradajza, red paprika, red pavlake (u koju sam dodala malo limuna, čilija, maslinovog ulja i soli) i opet red tortilje.

Prijatno<3

3 comments:

  1. Anonymous19/7/13

    Kako se ova velika razvucena tortilja onda prilagodi velicini pleha??

    ReplyDelete
  2. Testo je elastično tako da se ono sve vreme zapravo skuplja. U svakom slučaju veličinu loptice od testa prilagodite svom tiganju :)

    ReplyDelete
  3. Hi thankss for posting this

    ReplyDelete