29.9.13

Crystal meth rock candy - Breaking Bad finale

Obožavam ovu seriju, mislim da je jedna on najingenioznije osmišljenih stvari današnjice. Danas je poslednja epizoda i u to ime objavljujem i ovaj post.

Skuvajte svoj sopstveni Crystal meth u malo legalnijoj i ukusnijoj varijanti od Walter White-a :)





Iz nekog razloga na slici se ne vide odvojeni kristali, izgledaju kao jedna gomilica, i nikako nisam usela lepo da ih slikam, zato sam od koleginice pozajmila sliku koja malo bolje dočarava šta čete dobiti.


Sastojci:

  • 1/2 šolje vode
  • 2 šolje šećera
  • 3/4 šolje meda
  • 2 kašike arome po želji ( treba da bude providna, da ne bi uticala na boju)
  • 4-5 kapi plave jestive boje
  • Malo neutralnog ulja
Pleh prekrijte aluminijumskom folijom. I prekrijte tankim slojem ulja.
Vodu, šećer i med stavite u šerpu i zagrevajte na srednjoj vatri. E sad ide malo zeznutiji deo, kada proključa nastavite da zagrevate smesu uz mešanje i cilj nam je da dostignemo temperaturu od 150 stepeni. Skinite sa vatre i ubacite aromu i boju. Izlijte na pleh i sačekajte da se spusti na sobnu temperaturu. Kada smesa postane tvrda uzmite čekić za meso ili nož i lomite šećer u komade po želji.

Stavite u prozirne kesice i podelite gostima, svako dobija svoju porciju meth-a kako ne bi bilo svađe i oružanih obračuna:)

Ako nemate termometar za kuvanje, kao što ja nisam imala, to može da bude mali izazov. Ako nedovoljno zagrejete smesu, bombonice će biti lepljive, a ako je pregrejete, promeniće boju i više neće moći da bude plava, stvoriće se kristali i biće trošna. Dok ne dostigne tu temperaturu krčkaće se sigurno bar 10ak minuta i možete da proverite u kojoj je fazi na sledeći način:

Tkom kuvanja ubacite jednu kašičicu smese u činiju veoma hladne vode. Stavite ruku u vou i pokušajte da oblikujete šećer u lopticu i izvadite je iz vode. Oblik i tekstura šećera u tom momentu će vam biti pomoć da približno odredite temperaturu na kojoj je šećer.

Ime Temperatura OpisUpotreba
Končić 105 -112* C Sirup kaplje sa kašike i formira končiće u vodi Slatko i ušećereno voće
Meka loptica 112-118* C Sirup se lako formira u lopticu u hladnoj vodi ali gubi oblik kada se izvadi Fondan i fudge
Čvrsta loptica 118-121* C Sirup se formira u loptu, ali gubi oblik ako se stisneMekane karamele
Tvrda loptica 121-130* C Sirup drži svoj oblik lopte ali je lepljivMaršmelou
Meko  lomljivo 130-143* C Sirup če formirati čvrste končiće koji će ipak moći da se blago savijaju bez pucanjaNugat i tvrde karamele
Tvrdo lomljivo 148-154* C Sirup će pući ako pokušate da ga oblikujete Lizalice
Karamel 160-176* C Šećer je zlatne bojePraline

Prijatno:)

No comments:

Post a Comment