10.10.13

Shakshuka

Please scroll down for the recipe in English

Nisam neki fan doručka u klasičnom smislu te reči. Ne volim sendviče, kifle, korflekse, muslije, radije ću neki pasulj, podvarak, varivo... Oduševila sam se kad sam otišla u Kinu i shvatila da oni kuvanu hranu služe za doručak, skontala sam da nisam baš toliko uvrnuta. A onda su me i Izraelci obradovali sa ovom varijantom. Kao bećarac, ali malo bolje:) Ovaj recept sam dobila od jedne drage, drage Izraelke. Vrlo je jednostavan i potpuno autentičan.




Sastojci:

  • maslinovo ulje
  • 5-7 jaja
  • 1 čen belog luk, sitno iseckan
  • 1 veći crni luk, tanko isečen
  • 2 paprike (2 manje ili  jedna veća), očišćene od semenki i tano isečene
  • 1 kg paradajza , isečenog na kockice
  • 1 kašika harise (ako imate)
  • lišće nekoliko grančica peršuna
  • 1 mala ljuta papričica, izvadjene semenke i sitno iseckana
  • so
  • biber

Zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja na velikom tiganju. Dodajte crni luk, papriku i ljutu papričicu. Redovno mešajući kuvajte na srednjoj vatri dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte beli luk, harisu, pola peršuna i paradajz i krčkajte nepokriveno dok se svi sastojci ne sjedine, višak soka iz paradajza ne ispari i dok se ne napravi gust sos  - oko 20 min. Probajte i dodajte so i biber po ukusu.
Dok se još krčka na tihoj vatri dodajte jaja. Zavisno od broja gostiju sada pažljivo dodajte 5 do 7 jaja. Poklopite i krčkajte dok se jaja ne skuvaju po vašoj želji, izmedju 5 i 10 min. Skinite i pospite sa ostatkom svežeg peršuna.

Prijatno:)

Shakshouka

Ingredients

  •   olive oil
  •   5-7 eggs
  •   1 clove garlic, finely chopped
  •   1 big onion, thinly sliced
  •  2 bell peppers (2 small or 1 large) seeded and thinly sliced
  •   1 small chili peppe, seeded and finely chopped
  •   1 kilogram ripe tomatoes
  •   1 tablespoon of harissa
  •   the leaves from a few stems of fresh parsley or cilantro
  •   salt
  •   pepper


Heat 1 tablespoon olive oil in a large skillet. Add the onions, bell peppers, and chili pepper if using. Stir and cook over medium heat, stirring regularly, until softened, about 5 minutes. Add the garlic and tomatoes, stir, and simmer uncovered over medium-high heat, stirring regularly, until all the ingredients have melded together, the excess juices from the tomatoes have evaporated, and you're left with a thickish sauce -- exact timing will depend on how juicy your tomatoes are, but expect around 20 minutes of simmering. Taste and adjust the seasoning.
Make sure the sauce is quite hot before you add in the eggs. Depending on the number of guests carefully break into the pan 5 to 7 eggs . Cook over medium heat without disturbing until the whites are set to your liking. You can cover the pan to speed up the cooking.
Sprinkle with parsley.

5 comments:

  1. Mmmm....odlično. Gde si našla harisu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala:) Donela mi je drugarica iz Tunisa. Ali mislim da nije tesko napraviti i svoju mesavinu
      http://www.coolinarika.com/recept/866357/

      Delete
    2. Hvala, sad cu da odem tamo da vidim...samo da nema zaguljenih sastojaka...

      Delete
  2. Anonymous11/10/13

    izvinjavam se sto upadam, ali samo kao info, harissa ima da se kupi u ponekom maxi-ju, i u tempu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! Da tragam, ja je do sad ne videh....

      Delete