18.12.13

Padobranci / Walnut macaroons

Jedu mi se padobranci već mesecima... oni sočni, hrskavi spolja, mekani iznutra koji se tope u ustima.


Jel sam vam već spomenula da sam krenula na tango? Ima smisla priča obećavam.


Krenula ja tako na tango, oduševim se potpuno, ta strast, ta drama, pokreti, telo koje se izvija pod čudnim uglovima...Toliko se primim da počnem da idem na dva spojena časa za redom, jer, šta je to za mene, ipak sam ja instruktor joge. Jedan dan dođem baš naoštrena da ta tri sata baš dam sve od sebe. I dala sam...možda malo previše. Sva ponosna na svoja postignuća legnem da spavam, probudim se sa osmehom na licu, krenem onako poletna da iskočim iz kreveta..ali nešto neće...Aj da probam još jednom...Cvrc. Potpuno sam se ukočila od strasti, drame i disocijcija. Mogu isključivo da ležim na boku i da stojim. Pa dobro, lepo će biti da malo odmorim. Fast forward na 12 sati ležanja kasnije i pundravce koji kreću da me čačkaju i ne daju mira i odlučim da ipak malo stojim. I napravim padobrance.

E sad, ja ne verujem u lekove odlučna sam da svoju bol preživim stoički. Nađem lep recept kod Gage i krenem u akciju. Samo što to stoičko podnošenje bola nije podrazumevalo zdrav razum jer mi je glava bila potpuno sluđena i potpuno sam pogrešno zapamtila uputstva i sve promašila. Ali je opet ispalo prelepo, nije mi jasno kako, ali dobila sam nešto najbliže makronima ikad a da mi to čak i nije bio cilj.

Recept pišem kako sam ga luda napravila, a za zdravorazumskiju varijantu, skoknite do Gage.


Sastojci: za 20ak komada


  • 2 belanca
  • 200 gr kristal šećera
  • 200 gr mlevenih oraha
  • sok pola limuna

Za krem


  • 2 žumanca 
  • 250 ml mleka  
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1 mahuna vanile
  • 2 kašike mekog brasna
  • 20 gr putera      


Sipajte u veću posudu belanca šećer i sok limuna. Sve zajedno mešajte mikserom nekih 10ak minuta, dok se ne formira čvrsta smesa kao za šampite. Dodajte orahe i nežno ih umešajte špatulom.

Pripremite pleh obložen papirom za pečenje. Prespite masu u kesu za dekorisanje sa običnim okruglim vrhom i istiskujte kružiće željene veličine. Postavite vrh nastavka za dekorisanje blizu podloge i nežno stiskajte kesu ne pomerajući je. Smesa će se širiti u stranu. Kada ste zadovoljni veličinom samo odignite kesu na gore iImajte u vidu da će se raširiti tako ostavite malo mesta između. Ukoliko nemate kesu za dekorisanje ovaj korak možete i da odradite sa običnom kašičicom.

Stavite pleh u rernu i pecite na 120 stepeni pola sata ne otvarajući vrata od rerne.
Ostavite ih da se dobro prohlade i potom filujte hladnim kremom. Predlažem da nađete parnjake po veličini i obliku i da ih stavite jedne do drugih. Sveki drugi kolačić okrenite vrhom na gore i na njega stavljajte krem. Kada ih isfilujete počnite lagano da ih slažete.

Prijatno:)




Poslastičarski krem


Umutite brašno, žumanca, šećer, semenke sastrugane sa štapica vanile i polovinu mleka.Postavite sud za kuvanje na pari i tu sipajte drugu polovinu mleka i sačekati da provri. Kada provri ubacite u mešavinu, promešajte malo i onda celu smesu prebacite u sud za kuvanje na pari. Dodajte ostrugane mahune da se i one prokuvaju i dodatno ispuste aromu. Kuvajte dok se ne zgusne kao puding uz stalno mešanje. Izvadite mahune vanile. Kada skinete sa pare, dodajte puter. Kada se prohladi prekrijte providnom folijom i ostavite u frižideru dok se ne zgusne.

Walnut macaroons

Ingredients: for about 20 cookies


  • 2 egg whites
  • 200 gr sugar
  • 200 gr ground walnuts
  • juice of half a lemon

For the cream


  • 2 egg yolks
  • 250 ml of milk
  • 2 tbsp of caster sugar
  • 1 vanilla pod
  • 2 tbsp of flour
  • 20 gr of butter


Mix together the eggwhites, sugar and lemon juice with a mixer until it forms a firm white foam, for about 10 minuter. Add the ground walnuts and gently mix them in with a spatula. Pour the mass into a decorating bag. Hold the bag vertically and pipe out even sized circles. Leave a bit of room between them as they will spread out a little. If you don'r have a decorating bag you can use a teaspoon. Bake for 30 minutes in an oven preheated to 120 degrees C.

Let them cool well and then fill them with the cream. Add a bit of cream to one half and then just stick the other one onto it.
Enjoy:)

Pastry cream

Mix together the flour, egg yolks, sugar, scraped vanilla pod seeds and half of milk. Bring a large pot of water to a boin and add another pot on tom of it. Seteam the other half of the milk. When the milk boil add it gradually to the egg yolk mixture mix it all together and then pour everything back to the pot where milk was boiling. Let it steam cook while whisking continuously until it thickens like a pudding. Remove from heat and add the butter. Let it cool then cover the pot with clean film and put it into the fridge for about an hour.

6 comments:

  1. Prelepi su a ti nazad u krevet i što pre ozdravi! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno:) Ovo su prve fotografije na koje sam zapravo ponosna:)

      Delete
  2. Meni su ovi padobranci prelepi... A, ti odmaraj i oporavljaj se! Šta ti učini taj tango;)!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno :*

      Tango je divan, samo ga treba umeti koristiti:)

      Delete
  3. Ja tek sada vidim post. :( Onaj moj blog nešto pošandrcao i uopšte ne dobijam povratne linkove u obaveštenjima. A super su ti ispali i meni je baš drago da ti se sviđaju. Moraću da isprobam i tvoju varijantu. Hvala puno na isprobavanju. :*
    p.s. nadam se da si sada već ozdravila? Ja se često kočim, tačno znam kako ti je. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala tebi na receptu koji me je napokon naterao da pokušam da ih napravim:) jednom ću i da pratim uputstva..

      leđa lagano prolaze, mada bi možda bilo bolje kad bi se malo smirila umesto što jurcam okolo i pravim se da mi nije ništa:)

      Delete