7.1.14

Čokoladni mus / Chocolate mousse

Please scroll down for the recipe in English

Ultimativno jednostavni, super ukusni, zagarantovano impresionira, njegovo veličanstvo - ČOKOLADNI MUS. Mažite ga preko i unutar torti, filujte njime kolače ili ga kao prasence (i kao ja) jedite na kašiku, na vama je. Samo mi obećajte da ćete ga probati:)

Sastojci: za 4 porcije

  • 200 ml slatke pavlake sa 40% mlečne masti
  • 100 gr mlečne čokolade
  • 100 gr tamne čokolade
  • 1 kašičica vanilin ekstrakta
  • jedna 3 u 1 kafa (ili kašika nes kafe)
  • šećer u prahu po želji


Ulupajte mikserom slatku pavlaku kojoj ste dodali jednu 3 u 1 kafu dok ne bude malo ređa nego za šlag. Po želji dodajte šećer u prahu imajući u vidu da ćete umešati čokoladu koja je već slatka. Ja lično ne dodajem šećer. 

Otopite čokoladu. Ako imate mikrotalasnu zagrevajte je po 10ak sekundi i posle svakog grejanja malo promešajte. U suprotnom napunite šerpu do pola vodom i vodu lagano zagrevajte. U šerpu stavite činiju sa sitno izlomljenim čokoladama. Lagano mešajte sve dok se čokolada potpuno ne istopi. 

Kada se čokolada malo prohladi deo po deo presipajte u ulupanu slatku pavlaku nežno ručno mešajući. Prespite u posude u kojima ćete služiti mus i stavite u frižider da se stegne.
Služite hladno.

Prijatno:)

Chocolate mousse


Amazingly simple eggless chocolate mousse guaranteed to sweep you off your feet. And it takes only 5 minutes to make.

Ingredients : 4 portions

  • 200 ml double cream
  • 100 gr milk chocolate
  • 100 gr dark chocolate
  • 1 tbsp instant coffee
  • confectioners sugar to taste
Mix together the double cream and coffee and beat with an electronic mixer until it forms soft peaks.

Melt the chocolate in the microwave. Its best to heat up a bowl with chopped chocolates for 15 seconds period taking it out and stirring it for a bit in between. That way you will make sure that all of the chocolate heats up evenly as the microwaves ten to heat the center the most, so you will avoid getting that section burned. When it melts completely let it cool for a few moments than mix it in gently and slowly using a spatula into the cream. 

Pour into serving dishes and let it cool in the fridge. Serve cold.

Enjoy:)


3 comments:

  1. Uh kako fino izgleda...

    ReplyDelete
  2. Mus volim i cesto ga pravim, doduse mome sinu. :-) Ovo je osnovni recept, koji ja pojacam (hahaha) jos sa 2 zumanca (mogu i cela jaja, sto povecava kolicinu krema,ali samo zumaca je bolja verzija) , u koje sipam vreo sirup od 2,3 kasike secera, otopljenog sa malo vode, muteci sve vreme. Onda tek, na sve to dodam pavlaku sa cokoladom. Ovaj sa jajima bude crsci i kompaktniji!! :-) Bahanalijama nikada kraja!! Mislim da sam to videla kod Dzejmija!!

    ReplyDelete