Please scroll down for the recipe in English
Još jednom sam inspiraciju potražila kod Gage. Bila sam u potrazi za receptom za poparom, a njoj nekako stvarno verujem kada su u pitanju stari i tradicionalni recepti. Malo sam pogledala i sa strane, stvano ima puno puno načina da se spremi ovo jelo. Meni se dopao ovaj jer se hleb prvo malo proprži pa to svemu da neki dodatni smokey šmek i hleb bude malo čvršći pa se ne raspadne skroz. Ja sam u popari uvek volela najviše one delove koji su ostajali malo tvrđi i žilavi pa sam se tu odlučila za malu izmenu što se tiče odnosa vode i hleba. A ne jedem meso, pa mi miris masti malo smeta tako da sam je zamenila sa puterom. Moj recept sledi, a originalan, Gagin, pogledajte OVDE.
Sastojci:
- 400 gr bajatog hleba ( ja sam koristila integrali sa semenkama, te semenkice se tostiraju dok pržite hleb i budu super dodatak jelu)
- 500 ml vode
- 1 kašika putera (ili masti)
- 200 gr kravljeg sira
- so i biber po ukusu
- mladice belog luka ( ovaj beli luk koji kupujemo u prodavnicama raste i klija tokom cele godine i kada vidite da je je neki zaboravljeni čen počeo da klija, nemojte ga bacati, stavite ga u saksiju sa zemljom i zalivajte i u roku od par dana će pustiti dugačke zelene listiće koji će vam lepo poslužiti kao dekoracija ali i kao fin začin malo blaži od belog luka)
Hleb iseckajte na manje komade. U šerpici rastopite puter. Dodajte u
šerpicu polovinu hleba i malo propržite na puteru, sipajte vodu i dodajte
ostatak hleba. Kuvajte uz mešanje dok ne provri. Po potrebi posoliti i pobiberiti.
Kada provri, kuvajte još minut-dva. Skloniti sa vatre i umešati izmrvljeni sir i pospite iseckanim listićima belog luka. Poslužite toplo.
Prijatno:)
Bread porridge
Ingredients:
- 400 gr of stale bread ( I used the whole wheat with grains it tasted really yummy)
- 500 ml of water
- 1 tbsp of butter
- 200 gr of white cow cheese
- salt and pepper to tast
- garlic leaves( you can grow your own by putting a sproutet garlic clove into a pot with some ground. Water it for a few days and it will quickly grow leaves. They are decorative and very tasty=
Cube the bread. Melt the butter in a pot. Add half of the bread to the pot and brown for a bit. Then add the water and the other half of the bread. Cook with constant stirring untilit boils. Add salt and pepper to taste. When it boils cook for another minute or two until it becomes compact. Remove from water, mix in the crumbled cheese and sprinkle with garlic greens. Serve warm.
Enjoy:)
Enjoy:)
Mmmmmmmmmm...e da znaš da mi se sad baš jede, još uvek nisam doručkovala. :) Hvala na isprobavanju, drago mi je da ti se sviđa. :* Jelo mog detinjstva. :)
ReplyDeleteI mog detinjstva takođe:) Nisam se smirila dok celu ovu gomilu nisam pojela:)
DeleteVolim, puno volim...
ReplyDeleteDraga Lidija, sve najbolje u novoj godini!!! :)
Draga Miki,ti si jedno drago biće i uvek me nekako raznežiš.
DeleteSve najlepše u novoj godini:)
Vec neko vreme pratim receptice na fb, zapazila sam odmah prelepe fotkice, a evo me sada po prvi put i na blogu.:)) Predivna prezentacija omiljenog jela koje su nam spremale nase mame i bake,jako mi se svidja u novoj verziji.:)) Lep pozdrav!
ReplyDeleteHvala puno puno puno:) Ja sve vas Mezze dame pratim vec jako dugo i posebno me pocastvuju vasi komplimenti:)
DeleteIzgleda da jedino ja ne volim poparu;) Ali zato sve pohvale za slikice!
ReplyDeleteDovoljno je što ti se ovako izdaleka sviđa:) Hvala puno:)
DeletePa ovo je idealno, vegetarijanska verzija popare! Super! Ja isto jako volim. Kad sam bila mala baka mi je pravila sa pljevaljskim sirom koji je malo jači pa je popara još lepša.
ReplyDeleteNa Blogomaniji smo bili smešteni u hotelu sa 5 zvezdica, doručak švedski sto- prostranstvo. Pogađaš šta sam ja jedino jela? Da, poparu i prženice (moče) :D
Lepe su ti fotke!
Joj to je to, svuda podji kuci dodji, popara i przenice forever:)
Deletehvala draga