16.4.14

Posebni kakao keksići / Very special cocoa cookies

Please scroll down for the recipe in English

Stvarno ne znam kako da nazovem ovaj post. S jedne strane ovo je super jednostavan i po sastojcima vrlo običan keks. A sa druge strane njegov ukus je toliko poseban i fantastično elegantan. Ne znam, sve što mogu da uradim jeste da najtoplije i najiskrenije preporučim da ih probate i da pri tome kupite jak i kvalitetan kakao, jer je on on apsolutno presudan za celu priču. Ja kakao kupujem u Biošpajzu jer oni imaju  neki prefantastični Ganex kakao uvezen iz Gane.


Recept sam preuzela od svoje super talentovane drugarice i napravila minimalne promene.

Sastojci: (šolja - 250 ml)

  • 1 ½ šolja belog brašna
  •  prstohvat soli
  • 1/2 šolje kakaa
  •  1 šolja smeđeg šećera
  •  1 kašičica praška za pecivo
  •  120 gr putera
  •  4 kašike mleka
  •  2 kašike meda
Umutite kremasto puter i šećer. Dodajte sve druge sastojke, ostavljajući mleko i med za kraj. Sve sjedinite u testo i rashladiti ga 30 minuta u frižideru.

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Rashlađeno testo rastanjite između dva papira za pečenje do debljine od 5 mm. Kalupima isecite testo i viljuškom napravite rupice i pecite keks na plehu prekrivenom papirom za pečenje 15-20 minuta. Ostavite ga da se potpuno ohladi nakon pečenja kako bi postao čvrst. 
Prijatno:) 

Very special cocoa cookies 

 

Ingredients:

  • 1 ½ cups all purpose flour
  •  a pinch of salt
  •  1 cup sugar
  •  1/2 cups dark cocoa
  •  1 teaspoon of baking powder
  •  120 gr of butter
  •  4 tablespoons of milk
  •  2 tablespoons of honey
Mix together the butter and the sugar. Add all other ingredients leaving the milk and honey for the end. Combine everything into a dough and chill it in a fridge for a half an hour.
Heat up the oven to 180 degrees C. Roll out the chilled dough between two sheets of baking paper to a 5mm thickness. Cut it out with cookie molds, move them into a baking tray lined with baking paper and bake them for 15-20 minutes. Let them cool completely so that they would become firm.

Enjoy:)


 


2 comments:

  1. Nije mi bas jasno iz recepta koliko ide secera a koliko kakaa inace izgledaju veoma dobro.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lici na mene da zaboravim glavni sastojak :) hvala na ostrom oku i na komplimentu, ispravljeno :)

      Delete