11.9.13

Grožđe iz turšije

Na ovu avanturu me je nagnala igrica koju jednom mesešno igraju naši food blogeri. Domaćica je Jovanka i na njoj je bilo da nam zada namirnicu za ovaj mesec. Ona je izabrala grožđe, u bilo kom obliku. Suvo grožđe nije bila opcija jer ga BAŠ ne volim, tako sam morala da se dovijem i napravim nešto sa svežim et voila, nastade ova neobična turšija.


Ukus je neobičan, kiselkasto slatkasto cimetast i super ide uz jača jela sa sirom i mesom jer ih fino preseče i da im svežinu. Vidim ga uz neki dobar fondue ili raclette, ili na nekim lepim brusketima, a ja sam ga iskoristila uz njoke sa gorgonzolom.
Želela sam da probam odjednom i crno i belo grožđe i definitivno predlažem crno jer ima mnogo jači ukus. Ja sam koristila Hamburg.

Sastojci: (za 2 veće tegle)

  • 1kg grožđa po želji
  • 1 šolja vinskog sirćeta (najbolje ako imate sirće od belog vina)
  • 1 šolja vode
  • 1 šolja šećera
  • 2 listića lorbera
  • 2 štapića cimeta
  • 1 kašičica bibera u zrnu
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica semena slačice

Pripremite tegle u kojima će stajati grožđe. Dobro ih operite i ako planirate da vam ova količina stoji više od nedelju dana predlažem vam da tegle i sterilizujete tako što ćete ih sa skinutim poklopcima staviti u rernu zagrejanu na 150 stepeni 10ak minuta.
Operite grožđe i odvojite od peteljki i poređajte u teglu.
Sve ostale sastojke stavite u šerpu i dovedite uz povremeno mešanje do ključanja.
Kada se malo prohladi, prelijte preko grožđa i zatvorite.

Prijatno :)

*Ja sam ih jela odmah i iskreno bilo mi je mnogo bolje nego kada su odstojali, ali to se može rešiti korišćenjem nekog suptilnijeg sirćeta.


4 comments:

  1. Pazi kad sam odvojila iz Narodnog nešto na ovu temu, da pravim za ajme, pa nisam. Jer sam pravila nešto drugo, takođe iz Narodnog, što je bzvz ispalo skroz :) Za igru neću stići, ali ovoj ideji se vraćam čim pre.

    Ova napomena o sirćetu na kraju - misliš li da ga je bilo previše, ili?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja obožavam Narodni. Šta si odvojila, a šta pravila?

      Kada sam išla u nabavku za ovaj recept našla sam od vinskih sirća samo Premiino, i onako, baš je nedelikatno, mislim da nema veze ni sa kakvim vinom. Posle stajanje je ukus bio..grub... ne znam kako da se izrazim.

      Ali ti si iskusna kulinarka, probaj mešavinu sa sirćetom, vidi da li treba više vode ili šećera. U receptu od koga sam ja krenula je bilo 2 šolje sirćeta i 3 šećera, al se meni od toga malo digla kosa na glavi:)

      Delete
    2. Hm. Grub ukus. Dobar izraz.

      Htela sam da pravim "Šljive i grožđe u marinatu", a pravila sam "Krem tortu sa grožđem", koja nije ličila ni na šta. Tj. LIČILA jeste, na oko, ali ništa više od toga :)

      Ako stignem praviću i ovo prvo, ako ne za igru, a ono onako, da probam :)

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete