21.8.15

Miso supa sa rezancima za 15 minuta / 15 minute miso noodle soup

Ja obožavam azijsku kuhinju. Zapravo obožavam svaki dašak inostranstva na stolu, ali azijsku posebno. I pravi mi toliko veliko zadovoljstvo kada ja sama samcijata mogu da pripremim nešto ovako autentično.


 Može na prvi pogled da deluje malo egzotično sa svim tim sastojcima, ali svaki od njih možete da kupite na maloj kineskoj pijaci u 70. bloku koja se nalazi između dva starija objekta kineskog tržnog centra. Otvoreni su svakim danom sem utorkom do 17h. Za sve zaljubljenike u hranu poseta ovom mestu će biti prava pravcijata poslastica.

Bok čoi - zeleno lisnato povrće koje podseća na blitvu ( na fotografiji ovi listići pri samom vrhu)

Miso pasta - pasta od fermentisane soje koja se rastapa u vodi i čini bazu za supu

Tofu - sir od soje. Za njega stvarno preporučujem kupovinu u 70om bloku jer prodaju sveži tofu, koji nije onoliko kompaktan i nabijen kao onaj koji se prodaje u zdravim hranama i ima mnogo lepši ukus. Kod kineza 1 kg košta 150 din, a u zdravoj hrani 200 grama su 200 i nešto din.

Sveži kineski rezanci - za ovaj recept mogu da se zamene i onim suvim koji se prodaju uz one instant supice. Oni takođe mogu da se kupe kod Kineza, sami za sebe. Sveži su lepši, ali suvi duže stoje. Ako nemate ni jedno ni drugo možete da zamenite bilo kojom testeninom.

Svi sastojci koje sam koristila su poprilično jeftini, i zapravo po činiji ova supica (koja je sasvim dovoljna da bude ceo obrok) ispada manje od 100 din.

Dakle ukusno, egzotično, zabavno, brzo i ekonomično :)

Sastojci: (za 4 porcije)


  • 2 čena belog luka
  • 1 kockica izrendanog đumbira
  • 1 1/2 l vode
  • 4 kašike miso paste
  • 4 mlada bok čoi-ja
  • 4 šake tofua seckanog na kockice (oko 200 gr)
  • 4 šake mlade zelene boranije
  • 1/2 kg svežih (ili suvih) kineskih rezanaca
Prvo pripremite sve sastojke. Bok čoi operite i odsecite koren. Tofu iseckajte na kockice. U veću šerpu sipajte vodu i dodajte joj miso pastu, sitno seckani beli luk i rendani djumbir. Kada provri skroz smanjite vatru i dodajte rezance i boraniju. Neka se kuvaju par minuta dok rezanci ne budu skuvani. Zatim rasporedite rezance i boraniju (bez supe) u velike duboke tanjire. Pre stavite listiće svežeg bok čoija i kockice tofu i prelijte supom. Za ukras možete da pospete sa seckanim zelenim delom mladog luka.

Prijatno :)

15 minute miso noodle soup

Ingredients: (4 people)

  • 2 cloves of garlic
  • 1 smaller cube of fresh ginger, grated
  • 1 1/2 l water
  • 4 tbsp of miso paste
  • 4 baby bok choys
  • 4 handfuls of fresh tofu, cubed (about 200 gr)
  • 4 handfuls of long beans
  • 1/2 kg fresh (or dry) Chinese noodles 
Wash the bok choy and cut off the roots. Cube the tofu. Pour the water into a pot and stir in the miso paste, chopped garlic and grated ginger. When the water boils, reduce the heat and add in the noodles and the longbeans cut into 5 cm stripes. Boil them until the noodles are ready. With a slotted spoon take out the noodles and the long beans and distribute them evenly into big soup bowls. Add fresh bok choy leaves and cubed tofu. Pour the broth over it.

Enjoy:)

No comments:

Post a Comment