4.7.13

Čokoladni greh

Devil's food (đavolja hrana), najraskošnija smesa za torte i kapkejkove koju sam ja probala, ima ukus greha, jer mora da je zabranjeno da je nešto bude tooooliko dobro. Dobio je ime po svojoj tamnoj boji i bogatstvu ukusa.Traže maaalkice više vremena nego obično, ali ćete za to biti nagrađeni. Soda bikarbona u testu naglašava tamnu boju kakaa i čini ih još upečatljivijim. Pritom su jako postojani, mogu da stoje i do 3 dana u frižideru bez većih promena u teksturi i ukusu. Nisu onako vazdušasti i prozračni kao klasični mafini već imaju gustu teksturu bogatog krema. A preliv, čokoladni ganaš od crne čokolade...čista poezija. Ukoliko tražite zvezdu za vašu žurku, ovo je pun pogodak, plene kako na pogled tako i na ukus. 



Sastojci:

Mafini:

(za 15ak kapkejkova)
  • Pola šolje dobrog kakaa
  • Pola šolje tople vode
  • 200 gr mekog brašna
  • pola kašičice soda bikarbone
  • pola kašičice praška za pecivo
  • pola kašičice soli
  • 200 gr šećera
  • 170 gr putera
  • 2 jaja
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 1 mala kisela pavlaka (120 ml)

Čokoladni ganaš:

  • 250 ml slatke pavlake
  • 220 gr tamne čokolade
  • 3 kašike meda
Predlažem da prvo napravite preliv, jer njemu treba par sati u frižideru da se stvrdne.
Zagrejte slatku pavlaku sa medom do ključanja povremeno mešajući. Kada provri skinite sa vatre i dodajte čokoladu izlomljenu na kockice. Kada se čokolada skroz istopi prebacite u frižider.


A sada mafini.

Pomešajte u jednoj posudi kakao i toplu vodu. U drugoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so.
Na srednje jakoj temperaturi otopite puter i šećer, povremeno mešajući. To će biti gusta žuta smesa. Prebacite je u posudu dovoljno veliku za sve sastojke i onda je malo mutite mikserom, par minuta dok se ne ohladi, pa dodajte jedno po jedno jaje. Potom dodajte vanilu i kakao. U svakoj pauzi mutite mikserom dok se ubačeni sastojak ne sjedini sa smesom. A onda malo po malo, sve vreme muteći dodajte mešavinu sa brašnom. Kada dobijete glatku smesu, dodajte i kiselu pavlaku.
Ubacite papirne korpice u lim za mafine i punite ih smesom ostavljajući 1/4 praznu. Stavite ih u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite 20 minuta.
Kada izvadite mafine u rerni ostavite ih par minuta u kalupu, a onda ih izvadite i sačekajte da se skroz ohlade. Napunite kesu za dekoraciju kremom i ukrašavajte po želji. Ako nemate kesu za dekoraciju možete koristiti običnu kesu za zamrzivač koju ćete napuniti prelivom i potom joj odseći vrh. 

Ja sam koristila kupovno poljsko cveće od prah šećera i ukrase od špinovanog šećera koje sam sama pravila.
Uputstvo za pravljenje ukrasa od šećera možete naći ovde.



Prijatno :) 


No comments:

Post a Comment