22.7.13

Red velvet cupcakes sa kremom od vanile i crvenog bibera


Posle nekoliko osrednjih avantura sa ovim mafinima naišla sam na recept jedne drage dame na Coolinarici koji me je skroz raspametio. U međuvremenu sam malo vežbala, eksperimentisala i okuražila se i napravila par izmena. Kao rezultat sam dobila - čistu perfekciju, toliko sočan, mekan, vazdušast mafin koji toliko lepo ide uz kiselkast i gust toping od krem sira i sve to osveženo sa malo crvenog bibera. Ma mljac! Ide mi voda na usta dok ovo pišem. Zato zasučite rukave i mikser u ruke, vredi!
Crveni biber nije neophodan, ali ako ga nikad niste probali definitivno ga najtoplije preporučujem. Potpuno je različit od crnog i ima neku divnu aromatičnost, pomalo me podseća na muskatni oraščić i dodaje potpuno novu dimenziju klasičnom kremu.

 

Sastojci:

Mafini: (za 12 komada)

  • 140 gr brašna
  • 2 kašike kakaa
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 čaša (2 dl) mleka
  • sok pola limuna
  • 55 gr putera
  • 50 gr smeđeg šećera
  • 100 gr belog šećera
  • 2 jaja
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 2 kesice crvene boje u prahu
  • 1 kašičica soda bikarbone
  • 1 kašičica belog sirćeta

Za krem:

  • 150 ml slatke pavlake
  • 150 gr krem sira
  • 2 kašike meda
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašičica krupno izlomljenog crvenog bibera (po želji)
Zagrejte rernu na 170 stepeni i stavite korpice za mafine u pleh.
Prosejte kakao, brašno, so i prašak za pecivo u jednu posudu. U jednu sipajte mleko i sok od pola limuna. Mleko će početi da se gruša i zgušnjava. U većoj posudi počnite da mutite mikserom šećer (i smeđi i beli) i omekšali puter. Mutite sve dok se skroz ne sjedine i počne da se stvara omekšala masa. Dodajte jedno po jedno jaje, neprekidno mešajući. Zatim dodajte boju i vanilin ekstrakt i mešajte sve dok se boja skroz ne razloži. Zatim počnite naizmenično da dodajte mešavinu mleka i limuna i mešavinu brašna, malo po malo, sve vreme muteći mikserom.
Potom u odvojenu posudu pomešajte soda bikarbonu i sirće i kada počne da šušti dodajte testu i umutite još malo i onda što pre napunite korpice 3/4 smesom.
Pecite 20ak minuta. Gotovi su kada se i sredina cupcake-a izdigne, a takođe možete da proverite tako što ćete zabosti čačkalicu i ako izađe čista, mafini su pečeni.
 

Kada ih izvadite iz rerne sačekajte da se malo prohlade u kalupu i onda izvadite iz kalupa i sačekajte da se skroz ohlade, a u međuvremenu pripremite krem.
Umutite slatku pavlaku u šlag, dodajte joj krem sir, vanilu, med i biber i dobijenim kremom ukrašavajte kolače po želji.
Prijatno :)



No comments:

Post a Comment