29.7.13

Fensi bećarac sa belim vinom i poširanim jajetom

Jutro je i gladna sam. Imam paradajz, papriku, luk i jaja. Malo propržim sve to na maslinovom ulju, posolim, pobiberim, mmmm divan ukus, al kad je bal nek je bal, dodam i malo belog vina, nema veze što je 8 ujutru. Savršeno. I onda shvatim - pa ja sam napravila bećarac! Ali fali jaje. Trenutno sam u fazi blage opsesije poširanim jajima. Posle milion pokušaja i dalje nisam dobila baš savršeno, tako da evo još jedne prilike za vežbanje...Naravno, kao za baksuz, ni ovaj put nije baš uspelo, ali je i dalje ukusno - sveže je i domaće. Ukrasim sve to sa par listića bosiljka i častila sam sebe lepim i bogatim doručkom:)


 

Sastojci: (za jednu osobu)

  • 1 srednji crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 1 paprika
  • 1 veliki paradajz
  • 1 kašika smeđeg šećera
  • 1 čaša belog vina
  • so i biber po ukusu
  • maslinovo ulje za prženje     

Na topli tiganj sipajte maslinovo ulje, kada se se skroz zagreje sipajte sitno iseckani crni i beli luk i smanjite vatru. Neka se dinstaju na tihoj vatri dok vi isečete paprike na kvadrate srednje veličine i parajz na male kockice. Posle par minuta ubacite papriku i malo pojačajte vatru. Kada ispari voda koju je paprika pustila dodajte paradajz i opet smanjite malo vatru. Kada paradajz počne da se topi dodajte belo vino, so, biber i šećer. Krčkajte 15ak minuta i skinite sa vatre.


Da bi ste ispoširali jaje, potrebna vam je manja šerpa sa vodom i par kapi sirćeta. Sirće pomaže jajetu da se uobliči. Kada voda dođe do tačke ključanja smanjite vatru, jaje razbijte u činijicu, kako biste ga što preciznije dodali u vodu. Pomoću varjače promešajte vodu kako biste dobili vir i u centar tog vira spustite jaje. Kuvajte ga 3 minuta i potom izvadite na zaseban tanjir, da se malo ocedi i onda premestite na spremni paprikaš. Posolite jaje po ukusu.

Prijatno :)

2 comments:

  1. Becarac obozavam i ovaj tvoj bas izgleda dobro

    ReplyDelete
  2. A ja tek sad vidim komentar:)
    Hvala nale:)

    ReplyDelete