24.7.13

Tart sa kradenim dženerikama

Ništa ne volim više od voća koje sama uberem sa drveta, a još ako je u pitanju tuđe drvo i sitna krađa, to mi je najslađe. Dobro, ovo drvo nije baš bilo tuđe, više ničije, ali je slast podjednako velika. Bila sam kod drugarice u Umci i šetale smo pored reke kad sam videla, okruženo raznoraznim šibljem, divno drvo đženerike puno velikih žutih plodova koji su svojom težinom vukli grane sve do zemlje. Morala sam da uberem koju. Dok sam prišla drvetu ožarile su me silne koprive, noge su mi bile potpuno crvene, izujedali su me komarci, ali je vredelo. Napunila sam majcu šljivama, veći deo pojela odmah, a deo je preživeo i evo ga u formi improvizovanog tarta :)Sastojci: (za 15ak komada)

  • 250 gr lisnatog testa
  • 1/2 kg šljiva dženerika
  • 5 kašika smeđeg šećera
  • 2 kašike putera
  • 1 kašika cimeta
Lisnato testo prvo ostavite sat do dva na sobnoj temperaturi i onda ga i razvijte na nekih pola santimetra debljine. Ja sam koristila individualne kalupe, pa sam telo isekla na kvadrate i te kvadrate polagala u kalupe i odstranjivala višak. Takođe možete da iskoristite i pleh za mafine koji ste prethodno malo podmazali uljem ili otopljenim puterom.

Operite šljive i izvadite im koštice i isecite na polovine.

U topli (ne previše) dublji tiganj (ili šerpicu) stavite puter i šećer da se lagano tope i sjedinjuju. Nemojte ih mešati samo naginjite sud i pazite da ne zagori. Kada se masa sjedini dodajte im šljive i cimet i krčkajte par minuta i prespite u kalupe sa testom.

Ubacite u rernu prethodno zagrejanu na 180 i pecite 20ak minuta. Izvadite iz rerne, sačekajte da se prohlade i izvadite iz kalupa.

Ja sam se malo pomučila dok sam ih izvadila iz kalupa, ali je izvodljivo. Ako imate vremena i strpljenja prvo ispecite korpice sa testom u koje ste stavili po listic papira za pecenje i odozgo suvi pasulj ili pirinač kao teg koji će služiti da testo ne nadođe previše. Onda ih prohladite, izvadite testo iz kalupa i stavite šljive. U ovom slučaju se šljive malo duže krčkaju, nekih 15ak minuta.

Prijatno :)

No comments:

Post a Comment