31.7.13

Sorbet od bosiljka, limete i krastavca

Kad sam bila mala obožavala sam da gledam Džejmi Olivera, njegove emisije su nam bile omiljena vikend razonoda i čak i tad sam vrlo često isprobavala njegove specijalitete. I sve je bilo apsolutno preukusno...Dok na red nije dosao sladoled od bosiljka i limete. Ponosno sam pozvala drugarice na sladoled i one su se posle jedne kašičice namrštile i odgurnule činije od sebe. Ok kapiram, bosiljak nije baš san svake mlade osobe, možda je kombinacija bila malo ispred vremena, a i bilo je malo jače i previše slatko. Ja obožavam bosiljak i davim se u njemu i morala sam nekako da napravim da ovo funkcioniše. I onda sam se setila - krastavac. Izblendirala sam ceo oljušten krastavac i dodala i bilo je sa - vr- še -no. Najbolje od svega je što unutra ima toliko zeleniša, da imati utisak da jedete nešto baš zdravo :)

U svojoj redovnoj šetnji Kalenićem sam naišla na jednog deku koji prodaje OGROMNE bukete bosiljka za 50 din. I zabava je mogla da počne.


Sastojci :  (za otprilike10 porcija)

  • 1 čaša vode
  • 3/4 te iste čaše šećera
  • 5 limeta
  • 1 veći krastavac
  • 5-6 šaka punih listića bosiljka (ukoliko koristite bosiljak sa velikim listom, onaj sa manjim listićima je mnogo aromatičniji i ako koristite njega možete da prepolovite količinu)
Šećer i vodu stavite u šerpu i uključite na srednju temperaturu. Neka blago vri par minuta i onda sklonite sa vatre da se prohladi. Dok se hladi u blender stavite bosiljak (samo listovi), sok od limete i krastavac. Blendirajte dok ne dobijete glatku kašu. Kada se mešavina šećera i vode dobro prohladila dodajte sastojke iz blendera i ostavite 10ak min da odstoji. Onda procedite u plastičnu posudu i stavite u zamrzivač. Nije loše da, kada sladoled krene da se steže, par puta promešate smesu, idealno štapnim mikserom, kako bi se razbili kristali leda.

Prijatno :)

1 comment:

  1. Anonymous31/7/13

    Jako dobar sorbet,obožavam ih,super stranica.I ja uživam u Džejmijevim receptima i emisijama!
    P.S. Ja sam bokik94 sa coolinarike

    ReplyDelete